Пробајте веганску верзију ћуфте направљене од печурака, овса и црног пасуља, преливене укусним парадајз сосом. Послужите их уз шпагете или паленту.
У данима поста, понестаје нам идеја шта кувати, а да буде укусно и да нам завара осећај за недостатак меса у исхрани.
Прочитајте још: САВРШЕН ПОСНИ РУЧАК: Кисели купус спремљен на мало другачији начин (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Рецепт за ове укусне ћуфте је једноставан, осим што вам треба мало више састојака, како би јело било што укусније! Потребно вам је:
- 30 г сушених вргања
- 3 кашике маслиновог уља
- 1 црни лук, веома ситно исечен
- 2 чена белог лука, згњечена
- 1 кашичица слатке димљене паприке
- 400 г конзерве црног пасуља, оцеђеног и испраног
- 50 г зоби
- 2 кашике смеђег пиринча мисо
- 50 г презли
- шпагете или меку паленту, за послуживање
За парадајз сос:
- 2 кашике маслиновог уља
- 1 црни лук, веома ситно исечен
- 1 велики чешањ белог лука, згњечен
- Мали прстохват пахуљица чилија
- 2 к 400 г конзерве сецканог парадајза
- 1 кашика меког смеђег шећера
- ½ мале везе босиљка, ситно исецканог
Припрема:
КОРАК 1
Осушене вргање сипајте у чинију и прелијте кључалом водом. Оставите да се размекшају 20 минута.
КОРАК 2
У међувремену загрејте 1 кашику маслиновог уља у тигању. Додајте лук и пржите на лаганој ватри 10 минута или док не омекша и не постане провидан. Додајте бели лук и паприку и кувајте 1 мин.
КОРАК 3
Ставите црни пасуљ и зоб у блендер и мешајте док не добијете зрнасту, текстурирану мешавину. Сипајте пасуљ у посуду за мешање и промешајте мисо, презле и кувани лук. Процедите и ситно исецкајте вргање и додајте их (течност оставите за супу или рижото). Зачините и уваљајте од смесе 12 лоптица и охладите у фрижидеру док правите сос.
КОРАК 4
Загрејте 2 кашике уља у шерпи. Додајте лук и пржите на лаганој ватри 10 минута или док не омекша и не постане провидан. Додајте бели лук и чили и кувајте 1 мин. Промешајте парадајз и шећер и зачините по укусу. Крчкајте отклопљено 20 минута.
КОРАК 5
Загрејте рерну на 180Ц/160Ц са вентилацијом. Загрејте преостале 2 кашике уља за ћуфте у тигању са непријањајућим слојем на средњој ватри. Додајте куглице и пржите 5 минута док не порумене. Пребаците у плех и ставите у рерну да се запеку 12 минута.
КОРАК 6
Куване ћуфте додајте у тигањ са сосом и све сипајте да се помеша, па поспите босиљком.
Послужите уз шпагете или меку паленту.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ