Probajte vegansku verziju ćufte napravljene od pečuraka, ovsa i crnog pasulja, prelivene ukusnim paradajz sosom. Poslužite ih uz špagete ili palentu.
U danima posta, ponestaje nam ideja šta kuvati, a da bude ukusno i da nam zavara osećaj za nedostatak mesa u ishrani.
Pročitajte još: SAVRŠEN POSNI RUČAK: Kiseli kupus spremljen na malo drugačiji način (RECEPT/VIDEO)
Recept za ove ukusne ćufte je jednostavan, osim što vam treba malo više sastojaka, kako bi jelo bilo što ukusnije! Potrebno vam je:
- 30 g sušenih vrganja
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk, veoma sitno isečen
- 2 čena belog luka, zgnječena
- 1 kašičica slatke dimljene paprike
- 400 g konzerve crnog pasulja, oceđenog i ispranog
- 50 g zobi
- 2 kašike smeđeg pirinča miso
- 50 g prezli
- špagete ili meku palentu, za posluživanje
Za paradajz sos:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk, veoma sitno isečen
- 1 veliki češanj belog luka, zgnječen
- Mali prstohvat pahuljica čilija
- 2 k 400 g konzerve seckanog paradajza
- 1 kašika mekog smeđeg šećera
- ½ male veze bosiljka, sitno iseckanog
Priprema:
KORAK 1
Osušene vrganje sipajte u činiju i prelijte ključalom vodom. Ostavite da se razmekšaju 20 minuta.
KORAK 2
U međuvremenu zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u tiganju. Dodajte luk i pržite na laganoj vatri 10 minuta ili dok ne omekša i ne postane providan. Dodajte beli luk i papriku i kuvajte 1 min.
KORAK 3
Stavite crni pasulj i zob u blender i mešajte dok ne dobijete zrnastu, teksturiranu mešavinu. Sipajte pasulj u posudu za mešanje i promešajte miso, prezle i kuvani luk. Procedite i sitno iseckajte vrganje i dodajte ih (tečnost ostavite za supu ili rižoto). Začinite i uvaljajte od smese 12 loptica i ohladite u frižideru dok pravite sos.
KORAK 4
Zagrejte 2 kašike ulja u šerpi. Dodajte luk i pržite na laganoj vatri 10 minuta ili dok ne omekša i ne postane providan. Dodajte beli luk i čili i kuvajte 1 min. Promešajte paradajz i šećer i začinite po ukusu. Krčkajte otklopljeno 20 minuta.
KORAK 5
Zagrejte rernu na 180C/160C sa ventilacijom. Zagrejte preostale 2 kašike ulja za ćufte u tiganju sa neprijanjajućim slojem na srednjoj vatri. Dodajte kuglice i pržite 5 minuta dok ne porumene. Prebacite u pleh i stavite u rernu da se zapeku 12 minuta.
KORAK 6
Kuvane ćufte dodajte u tiganj sa sosom i sve sipajte da se pomeša, pa pospite bosiljkom.
Poslužite uz špagete ili meku palentu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU