U Turskoj se doručak smatra najvažnijim obrokom, kome posvećuju mnogo pažnje
Ima na svetu mnogo interesantnih i lepih ulica, ali samo je jedna, ondosno čitav kvart Kahvalti sokagi, gde se nalazi mnogo specijalizovanih restorana, tzv.kahvaltici, koji služe isključivo doručak, i to svakodnevno- u periodu između 7-14 časova.Ta ulica i kvart se nalaze u Istanbulu, na Bešiktašu, a koliki značaj Turci pridaju prvom i najvažnijem obroku, svedoči količina hrane koja se servira u velikom broju ćasa.
Doručak se na truskom kaže ''kahvalti'', i u bukvalnom prevodu znači ''pre kafe'', dakle- ono što se uzima na prazan stomak, pre ispijanja prvog jutarnjeg aromatičnog napitka.
Foto: Shutterstock
Turski doručak je poseban ritual koji započinje ispijanjem crnog čaja, koji se najčešće služi u staklenim čašicama u obliku lale.
Pročitajte još: Đumbir jači od prehlade: Idealan napitak za zimske dane
Tradicionalni doručak se može podeliti na 2 dela. Prvi se sastoji od kriški isečenog paradajza i krastavca, serviranih na tanjiru, uz dodatak peršuna, crnih i zelenih maslina, ili namaza od maslina, posluženih u
malim činijama. Ovaj deo uključuje i nekoliko vrsta sireva, kačkavalja i putera. Potom sledi tanjir sa suhomesnatim proizvodima ( salama i goveđi sudžuk). Uz njih dobijate kuvano jaje, hleb i peciva: đevrek simit ili male pogačice, koje mogu biti samo od testa ili punjene sirom i maslinama.
Drugi deo doručka čine slatke namirnice, i to najčešće: slatko od višanja, krem od čokolade i med sa kajmakom, koji se serviraju takođe u malim šarenim posudicama. Zanimljivo je da se u Turskoj kajmak jede kao dodoatak uz med, i po ukusu se znatno razlikuje od našeg kajmaka, budući da se u procesu njegovog pravljenja ne dodaje so.
Foto: Shutterstock
U nastavku doručka, tzv.prošireni doručak, dobićete pržena jaja, po izboru sa sudžukom ili kavurmom, zatim
uštipke- prazne ili punjene sirom ili pastrmom, kao i menemen- tradicionalno jelo koje se služi isključivo za doručak. Reč je o kajgani sa paradajzom, lukom i paprikom. Potom sledi muhlama- jelo slično našoj palenti, u koju se dodaju kačkavalj i maslac.
Zanimljivo je da se doručak u Turskoj razlikuje od regije do regije, pa se negde jede i burek, koji se razlikuje
od našeg jer nije mastan. Postoje još i ''su buregi'', odnosno vodeni burek, i cigara burek ( burek sa sirom savijen u obliku cigare), kao i gazleme- tanke palačinke punjene mrvljenim sirom, peršunom i spanaćem. Turci, osim čaja, za doručak piju i ajran, koji se od našeg jogurta razlikuje po tome što je razređeniji, i sadrži više soli.
I kad sve ovo natenane, u društvu dragih osoba, pojedete, tek onda naručujete kafu! Turska kafa je, zbog procesa pripreme 2013.godine uvršćena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
Pročitajte još: Hrana koju treba da IZBEGAVATE ukoliko imate problem sa VARENJEM: Postoje namirnice koje usporavaju ovaj proces
Turski doručak, dakle nije samo prvi i najvažniji obrok u toku dana, već je i poseban oblik turske kulture, prizor za gledanje, kušanje i uživanje!
Menemen
Potrebno od sastojaka: 2 paprike, 2 paradajza, glavica crnog luka, 2 jajeta, malo ulja, so i biber. Na malo ulja propržite sitno seckan luk i papriku. Zatim dodajte oljušten, narezan paradajz. Začinite po ukusu. Dinstajte 5-6min, i zatim dodajte jaja. Poslužite toplo servirano, uz pecivo i jogurt.
Muhlama
Muhlama ili kujmak je tradiconalno tursko jelo, tipično za područje Karadeniz (Crno more). Sprema se u ''sahanu'', bakarnom sudu sa dve ručke. Ključ autentičnog ukusa su domaći sirevi iz crnomorske regije. Potrebno je: 100g putera, 50g kukuruznog brašna ili fine palente, 100ml vrele vode, 100ml mleka, so po ukusu, 120g kačkavalja, 80g narendanog kefalograviera sira, ili parmezana, nekoliko kapi maslinovog ulja.
Priprema: Otopite polovinu putera u velikoj šerpi, na srednjoj vatri. Dodajte kukuruzno brašno i dobro promešaje da se sjedini. Postepeno umešajte vruću vodu, mleko i so. Mešajte oko 5min, dok se smesa ne zgusne. Skinite s vatre, dodajte sireve i mešajte dok se ne otope i smesa ne postane glatka. Dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i malo soli.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU