Emil Žerbo je pravio najbolje slatkiše u Evropi krajem 19. veka. NJegova legendarna poslastičarnica se nalazi u centru Budimpešte, ali njegov kolač možete da napravite i sami.
Tradicija je prva reč koja padne na pamet svakom ko na tanjiru vidi žerbo kocke. Kolač koji se pravi bez fila i stari, dobro provereni ukus.
Pročitajte još: Tajland na tanjiru: ANANAS punjen pirinčem i PILETINOM za 20 minuta (FOTO)
Sastojci:
- 4 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 250 grama margarina
- 500 grama brašna
- 1 kvasac
- 1 šoljica mleka
- 150 grama mlevenih oraha
- tegla pekmeza od kajsija
- 9 kašika šećera
- 100 grama crne čokolade
Priprema:
Prvo pomešajte žumanca, buter i šećer, a onda dodajte kvasac koji ste prethodno stavili u šolju sa malo toplog mleka. Kada se sve sjedini u glatku masu (to se najbolje postiže rukom) polako dodajte brašno. Obično se za testo potroši čitavih pola kilograma, ali veoma je važno da testo ne postane krto, jer će se teško raditi sa njim.
Testo mora da bude meko, da se lakše radi.
Pospite radnu površinu brašnom i podelite testo na četiri dela. Prvi deo razvijte oklagijom u pravougaonik veličine pleha. U pleh stavite papir za pečenje pa, polako, namotano na oklagiju prebacite testo.
Testo prvo ravnomerno namažite pekmezom od kajsija, pa pospite mlevenim orasima i kašikom šećera. Postupak ponovite se drugim delom i trećim delom testa. Na četvrtu koru se ništa ne posipa.
Pročitajte još: Doručkujte kao na bečkom dvoru: CARSKE mrvice su KRALJEVSKO uživanje! (FOTO)
Uključite rernu na 220 stepeni i pecite kolač 25 minuta, odnosno dok ne porumeni. Kada izvadite kolač u malu šerpicu mleko u koje, kada se ugreje, dodajte izdrobljenu čokoladu. Dobro pomešajte smesu i njome prelijte koru kolača.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU