Тирамису од лимуна врло је освежавајућ и једноставан за припрему.
Тирамису од лимуна се прави са кремом од лимуна, лимуновог сирупа и маскарпоне сира. Можда ћете желети да пробате и тирамису са бресквама. Одличан је за свечане прилике и ево како се прави тирамису од лимуна!
Састојци:
два паковања пишкота
За крем од лимуна:
190 мл лимуновог сока
250 г шећера
4 јајета
4 жуманца
1/8 кашичице соли
130 г несланог путера, исеченог на коцкице
1/2 кашичице екстракта ваниле
За сируп од лимуна:
190 г шећера
3 траке лимунове коре
63 мл лимуновог сока
80 мл ликера лимончела
За маскаропоне слој:
250 мл слатке павлаке
60 г шећера у праху
680 г маскарпоне сира
1 кашика лимунове коре
Направите крем од лимуна
За крем од лимуна помешајте лимунов сок, бели шећер, јаја, жуманца и со у великој шерпи. Кувајте, непрестано мешајући, на средњем нивоу док се смеса не згусне и не почне да мехури. Кувајте на средњој температури још 2 минута. Склоните са ватре. Процедите кроз ситно сито у средњу посуду. Умешајте путер и ванилу. Покријте површину пластичном фолијом. Оставите у фрижидеру 1 до 2 сата или док се не охлади.
Направите сируп
Помешајте шећер, лимунову кору, лимунов сок и лимончело у малом лонцу. Доведите до кључања на средње јакој ватри, повремено мешајући. Кувајте док се шећер не растопи. Извадите лимунову кору. Пребаците сируп у стаклену стаклену чинију и оставите на страну да се охлади.
Направите маскарпоне слој
У великој посуди умутите крем и шећер у праху док се не формирају чврсти врхови. Оставите на страну. Умутите маскарпоне и лимунову корицу у изузетно великој чинији док се не сједине и не постану кремасти. Умешајте крем од лимуна. Ставите шлаг у мешавину маскарпонеа у три серије, лагано мешајући док се све не сједини.
Саставите колач
Распоредите половину пишкота у једном слоју на дно посуде за печење. Половину сирупа обилно нанесите четком. Прелијте пишкоте половином преосталог крема од лимуна. Пола фила од маскарпонеа ставите преко крема од лимуна. Поновите са преосталим пишкотама, кремом од лимуна и пуњењем од маскарпонеа. Прелијте резервисани крем од лимуна преко тирамисуа. Покријте пластичном фолијом и охладите у фрижидеру најмање 8 сати или преко ноћи пре сервирања. Уживајте у тирамисуу од лимуна!
(Мондо)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ