Ако не знате шта ћете за ручак направите ову брзу посластицу
Бундева је свакако краљица јесени! Међу поврћем, бундева је један од најконцентриранијих извора алфа-линоленске киселине (АЛА), омега-3 есенцијалне масне киселине која је врло добра за здравље срца. Неправедно запостављена у исхрани, бундева позната као “домаћа банана” садржи обиље витамина и минерала, богата је влакнима, посебно пектином. Искористите њене благодети на време и спремите овај сјајан потаж од бундеве.
САСТОЈЦИ
400гр бундеве (исецкане на коцкице
4 шаргарепе (Исецкане на колутове)
1 већи кромпир (Исецкан на коцкице)
1,5 л воде
свеж першун
3 чена белог лука
2 мања црна лука
со, бибер
ПРИПРЕМА:
Први корак: Кувати у води бундеву, шаргарепу, кромпир и црни лук око 20-35 минута
Други корак: Када се поврће скува исцедите воду и испасирајте састојке помоћу штапног миксера. Ако немате ручни миксер можете да се и послужите блендером или мултипрактиком.
Трећи корак: Када сте испасирали поврће, вратите га на шпорет и додајте со и бибер, промешајте и када проври, кувајте га још око 3 минута, па додајте у смесу исецкан першун и бели лук. Промешајте и припреми ваш потаж за послужења. По жељи можете у потаж додати павлаку, кисело млеко или ситни сир.
Пријатно!
Идеја за послужење: Да би укус потажа био још лепши, а вама ручак још свечанији предлажемо вам да га послужите из наших Санд чинија, које су идеалне за чорбе и супе. Сенд сет чинија својим дизајном уноси мирис традиције у ваш дом.
Занимљивост: Бундева је краљица јесени, потиче из Централне Америке, тачније из Мексика. Касније су је Шпанци донели у Европу, те је на нашу велику срећу и данас користимо у исхрани.
У неким земљама као што је Канада и Америка постоји традиција прављења пите од бундеве поводом одређених празника. Наранџаста боја бундевиног меса инспирише на разне рецепте, у нашем случају је то потаж.
Бонус видео: