Ako ne znate šta ćete za ručak napravite ovu brzu poslasticu
Bundeva je svakako kraljica jeseni! Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca. Nepravedno zapostavljena u ishrani, bundeva poznata kao “domaća banana” sadrži obilje vitamina i minerala, bogata je vlaknima, posebno pektinom. Iskoristite njene blagodeti na vreme i spremite ovaj sjajan potaž od bundeve.
SASTOJCI
400gr bundeve (iseckane na kockice
4 šargarepe (Iseckane na kolutove)
1 veći krompir (Iseckan na kockice)
1,5 l vode
svež peršun
3 čena belog luka
2 manja crna luka
so, biber
PRIPREMA:
Prvi korak: Kuvati u vodi bundevu, šargarepu, krompir i crni luk oko 20-35 minuta
Drugi korak: Kada se povrće skuva iscedite vodu i ispasirajte sastojke pomoću štapnog miksera. Ako nemate ručni mikser možete da se i poslužite blenderom ili multipraktikom.
Treći korak: Kada ste ispasirali povrće, vratite ga na šporet i dodajte so i biber, promešajte i kada provri, kuvajte ga još oko 3 minuta, pa dodajte u smesu iseckan peršun i beli luk. Promešajte i pripremi vaš potaž za posluženja. Po želji možete u potaž dodati pavlaku, kiselo mleko ili sitni sir.
Prijatno!
Ideja za posluženje: Da bi ukus potaža bio još lepši, a vama ručak još svečaniji predlažemo vam da ga poslužite iz naših Sand činija, koje su idealne za čorbe i supe. Send set činija svojim dizajnom unosi miris tradicije u vaš dom.
Zanimljivost: Bundeva je kraljica jeseni, potiče iz Centralne Amerike, tačnije iz Meksika. Kasnije su je Španci doneli u Evropu, te je na našu veliku sreću i danas koristimo u ishrani.
U nekim zemljama kao što je Kanada i Amerika postoji tradicija pravljenja pite od bundeve povodom određenih praznika. Narandžasta boja bundevinog mesa inspiriše na razne recepte, u našem slučaju je to potaž.
Bonus video: