Сигурно у Грчкој волите да једете локумадес, па зашто не пробате да их направите?
Потребно је за тесто:
- 240 г млаког млека
- 240 г млаке воде
- 15 г сувог квасца
- 450 г брашна
- 2 кашике шећера
- 1/2 кашичице соли
- 4 кашике маслиновог уља
- уље за пржење
За сируп:
- 2 шоље шећера
- шоља воде
- 1/2 лимуна
- 2 шоље меда
- цимет
- ситно исецкани ораси
Прочитајте још: Пастрмка у пакету која се САМА ПЕЧЕ (РЕЦЕПТ)
У већу посуду сипајте воду и квасац, промешајте виљушком и сачекајте пет минута, док се квасац потпуно не раствори, па додајте преостале састојке за тесто. Миксером мутите већом брзином, око два минута, све док смеса не постане глатка. Прекријте посуду фолијом и оставите да тесто одстоји на топлом месту најмање један сат, односно док се не подигне. У вруће уље супеном кашиком стављајте тесто и пржите док крофне не добију златножуту боју. Сваки пут, пре него што узмете тесто, кашику наквасите водом да се не би лепило.
Прочитајте још: Лења пита са вишњама: Рецепт који мора да зна свака жена!
Док се крофне прже, окрећите их шупљикавом кашиком, тако да са свих страна добију златну боју. Затим их поређајте у посуду у коју сте ставили папирни убрус, да би се оцедиле од вишка уља. У мању посуду ставите шећер, воду, лимун и мед, па их на благој ватри заједно кувајте, уз стално мешање. Топлим, куваним сирупом прелијте крофнице и поспите их циметом и орасима.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ