Sigurno u Grčkoj volite da jedete lokumades, pa zašto ne probate da ih napravite?
Potrebno je za testo:
- 240 g mlakog mleka
- 240 g mlake vode
- 15 g suvog kvasca
- 450 g brašna
- 2 kašike šećera
- 1/2 kašičice soli
- 4 kašike maslinovog ulja
- ulje za prženje
Za sirup:
- 2 šolje šećera
- šolja vode
- 1/2 limuna
- 2 šolje meda
- cimet
- sitno iseckani orasi
Pročitajte još: Pastrmka u paketu koja se SAMA PEČE (RECEPT)
U veću posudu sipajte vodu i kvasac, promešajte viljuškom i sačekajte pet minuta, dok se kvasac potpuno ne rastvori, pa dodajte preostale sastojke za testo. Mikserom mutite većom brzinom, oko dva minuta, sve dok smesa ne postane glatka. Prekrijte posudu folijom i ostavite da testo odstoji na toplom mestu najmanje jedan sat, odnosno dok se ne podigne. U vruće ulje supenom kašikom stavljajte testo i pržite dok krofne ne dobiju zlatnožutu boju. Svaki put, pre nego što uzmete testo, kašiku nakvasite vodom da se ne bi lepilo.
Pročitajte još: Lenja pita sa višnjama: Recept koji mora da zna svaka žena!
Dok se krofne prže, okrećite ih šupljikavom kašikom, tako da sa svih strana dobiju zlatnu boju. Zatim ih poređajte u posudu u koju ste stavili papirni ubrus, da bi se ocedile od viška ulja. U manju posudu stavite šećer, vodu, limun i med, pa ih na blagoj vatri zajedno kuvajte, uz stalno mešanje. Toplim, kuvanim sirupom prelijte krofnice i pospite ih cimetom i orasima.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU