Обрадујте укућане фантастичном тортом
Потребно је за кору:
- 160 г брашна
- 50 г шећера
- 1/2 кашичице соли
- 150 г путера собне температуре
За фил:
- 4 жуманцета
- 250 г шећера
- 40 г густина
- 1/2 кашичице соли
- 120 мл цеђеног сока од лимуна
- 45 г путера собне температуре
За шам:
- 340 г шећера
- 6 беланаца
- 2 капи сока од лимуна
У већој чинији помешајте брашно, шећер и со. Додајте отопљени путер и мутите миксером, средњом брзином, док не добијете уједначено тесто. Развуците га оклагијом на побрашњеној радној површини, па га ставите у округли плех за торту или тарт и притисните да се формира леп облик коре. Пеците у загрејаној рерни на 180 степени, 25-30 минута, или док не порумени. Оставите кору да се потпуно охлади док припремате фил.
Миксером пенасто умутите жуманца, додајте 100 г шећера и мутите док се лепо не сједини. У шерпи помешајте со, густин и преостали шећер, па додајте 360 мл воде и ставите на шпорет да се греје, уз стално мешање. Кад прокључа, кувајте још минут, мешајући све време. Оставите да се малчице охлади, па полако сипајте умућена жуманца са шећером, уз стално мешање. Вратите на шпорет. Кувајте још тридесетак секунди од тренутка кључања, стално мешајући. Кад се охлади додајте сок од лимуна и путер, кратко мутите миксером да добијете уједначену смесу, па равномерно сипајте преко охлађене коре. Ставите у фрижидер на сат времена. У међувремену умутите миксером беланца и шећер док не добијете чврст снег, додајте две капи лимуна и миксајте још мало. Шамом од беланаца филујте торту, па ставите у загрејану рерну на 110 степени и сушите око сат и по времена.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ