Многима омиљени слаткиш
Oglas
Ако не знате коју посластицу да спремате, кнедле са шљивама су увек одговор. У њиховом укусу уживају и млађе и старије генерације. У Војводини их зову и гомбоце, а тај назив потиче од мађарске речи "гомб", што у буквалном преводу значи куглица.
Састојци:
- 700 грама кромпира
- 500 гр шљива
- 1 л воде
- 2 јаја
- мало цимета
- 5 грама соли
- 400 гр брашна
- 200 гр презли
- 200 гр шећера
- 150 мл уља
Припрема:
- Кромпир скувајте и добро оцедите. Када се мало охлади, изгњечите га тако да не остану грудвице.
- Додајте јаја, две кашике уља и со, па све заједно изгњечите. Постепено додајте брашно, па замесите тесто.
- Засеците шљиве до половине, па у сваку убаците мало цимета и шећера.
- Од добијеног теста обликујте пљоснате кругове у које ћете стављати шљиве.
- У међувремену ставите лонац са водом и две кашике уља. Кнедле спуштајте у кипућу воду.
- Када испливају на површину, кнедле су готове.
- Остатак уља загрејте и додајте презле, па уз мешање пржите још два-три минута на мањој температури. У пропржене презле додајте шећер, па смесу изучите у дубљи тањир и уваљајте кнедле.
- На дно посуде у коју ћете ређати кнедле поспите мало презли и шећера. Ређајте лнедле, а уколико вам преостане шећера и презли, поспите их по врху посластице.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas