Штрудле са маком обогаћују сваку трпезу.
![1633695175_Depositphotos_64254477_XL.jpg](/cache/images/a/0/1/a/a/a01aa5302f1e1221a66f758a501ef7ae27e427fd.jpg)
Осим што лепо изгледју на столу, укус домаће штрудле са маком је непревазиђен. Будући да је реч о једном од класичних колача, који најбоље праве војвођанске домаћице, најбоље је да се држимо опробаних рецепата. Овај старински рецепт ће вам се сигурно допасти.
Прочитајте још: ЗА ДОРУЧАК И УЖИНУ: Пита са сиром на мало другачији начин (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Рецепт за штрудлу са маком
Састојци
Фил:
- 400 г млевеног мака
- 150 г шећера
- 50 г гриза
- 300 мл млека
Тесто:
- 200 мл млека
- 1 кашика шећера
- 7 г сувог квасца
- 1 јаје (плус једно беланце)
- 125 г маслаца
- 2 кашике шећера
- 500 г меког брашна (плус за премесити жуманце и 1 кашичица млека за премазивање)
Припрема
Загрејете млеко за квасац и одмах потом ставите млеко за фил. У топло млеко ставити шећер и квасац и оставити да одради.
Помешати мак, шећер и гриз па залити кипућим млеком, измешати и оставити да се хлади. Повремено промешати како би се брже хладио. У посуду ставити брашно, додати маслац и јаје и беланце, па налити надошао квасац. Прво мешати варјачом па после месити руком. Тесто добро истискати како би се маслац лепо уградио.
На крају додати мало брашна, колико стане у прсте па тесто премесити. Посути мало брашна по столу па опет премесити. За то време се надев хлади.
Уколико је још увек врућ покрити тесто кесом и сачекати. Ако је надев млак или топао можете одмах да радите.
Поделити тесто на два дела. У плех ставити папир за печење са направљеном преградом између две штрудле, како се не би залепиле. Развући на ширину плеха тесто, па тек онда у дужину. Дужина је већа од ширине.
Прочитајте још: Најукусније СЛАТКО ОД ДУЊА: Проверен РЕЦЕПТ са којим нема грешке! (ВИДЕО)
Нанети пола мере мака па пребацити прво доњу страну, па леву, а онда и десну по 1 – 2 цм са стране.
Наставити увијање на уобичајен начин. Подвући обе руке под штрудлу и пребацити је у плех.
Исто поновити и са другим тестом. Умутити жуманце са млеком и премазати штрудле. Мало их виљушком избушити.
Загрејати рерну на 180 степени па ставити да се пеку. Пећи 40 минута, после 20 ставити папир за печење.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ