Оно што је најбитније, поред укуса- је да их доста испадне!
Потребно:
500 гр кора за баклаву
250 гр млевених ораха
4 касике шећера
4 кашике гриза
2 дл уља
1 лимун
1 кашичица прашка за пециво
ПРЕЛИВ:
600 гр шећера
700 мл воде
2 кесице ванилин шећера
Прочитајте још: Сви знају за пребранац, а да ли сте некада спремали МЕЉАНАЦ? МЕЉАНИ ПАСУЉ: Идеалан посни додатак (РЕЦЕПТ)
Припрема
1. Помешајте млевене орахе, шећер, гриз, прашак за пециво са мало сока од лимуна.
2. Коре поделте по две заједно, па колико имате тако добијених кора, и фил поделите на толико делова, да бисте свуда имали пођеднаку количину фила.
Прочитајте још: Припремите ЧЕСНИЦУ по традиционалној рецептури: Најукуснија погача која ће обрадовати целу породицу
3. Једну кору премазите уљем,одозго ставите другу кору и њу премажите уљем, на почетку коре ставите фил, чврсто увијте у ролат.Тако урадите са свим корама.
4. Ређајте ролате у подмазану ђувечару, исеците их на жељену величину, премажите их одозго са мало уља и киселе воде, поспите шећером и ставите у загрејану рерну на 220 степени.
5. Прелив: Воду и шецер кувајте на лаганој ватри 15 мин, пред крај додајте остатак сока од лимуна и ванилин шећер, па хладним сирупом прелијте врућу баклаву. Значи: прво скувајте прелив !
Баклаве је најбоље пећи у оним класичним ђувечарама, јер тако имају довољно сирупа да буду сочне, у већим плеховима не упију тако лепо.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ