Ono što je najbitnije, pored ukusa- je da ih dosta ispadne!
Potrebno:
500 gr kora za baklavu
250 gr mlevenih oraha
4 kasike šećera
4 kašike griza
2 dl ulja
1 limun
1 kašičica praška za pecivo
PRELIV:
600 gr šećera
700 ml vode
2 kesice vanilin šećera
Pročitajte još: Svi znaju za prebranac, a da li ste nekada spremali MELJANAC? MELJANI PASULJ: Idealan posni dodatak (RECEPT)
Priprema
1. Pomešajte mlevene orahe, šećer, griz, prašak za pecivo sa malo soka od limuna.
2. Kore podelte po dve zajedno, pa koliko imate tako dobijenih kora, i fil podelite na toliko delova, da biste svuda imali pođednaku količinu fila.
Pročitajte još: Pripremite ČESNICU po tradicionalnoj recepturi: Najukusnija pogača koja će obradovati celu porodicu
3. Jednu koru premazite uljem,odozgo stavite drugu koru i nju premažite uljem, na početku kore stavite fil, čvrsto uvijte u rolat.Tako uradite sa svim korama.
4. Ređajte rolate u podmazanu đuvečaru, isecite ih na željenu veličinu, premažite ih odozgo sa malo ulja i kisele vode, pospite šećerom i stavite u zagrejanu rernu na 220 stepeni.
5. Preliv: Vodu i šecer kuvajte na laganoj vatri 15 min, pred kraj dodajte ostatak soka od limuna i vanilin šećer, pa hladnim sirupom prelijte vruću baklavu. Znači: prvo skuvajte preliv !
Baklave je najbolje peći u onim klasičnim đuvečarama, jer tako imaju dovoljno sirupa da budu sočne, u većim plehovima ne upiju tako lepo.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU