Уколико не знате коју посластицу да спремите за предстојећи викенд, ево једног традиционалног рецепта
Ако волите тулумбе онда ће вам се сигурно свидети, јер нема шансе да не успе, ако пажљиво следите упутство.
Од наведене количине се добије око 40 тулумби. Водите рачуна и о здрављу, јер је овај колач пун шећера, па колико прија непцима, може и да нашкоди.
ТУЛУМБЕ – ДЕТАЉАН РЕЦЕПТ
Састојци
За тесто:
– 4 крупнија јаја
– 400 мл воде
– 100 мл уља
– 250 гр брашна
– 2 кашичице шећера
– прстохват соли
– 1 Л уља за пржење
За сируп:
– 1 кг шећера
– 600 мл воде
– кришке од пола лимуна
Припрема:
Пре све, морам да напоменем да прелив треба направити дан раније и оставити је да одстоји преко ноћи да се лепооо охлади. Ово је јако битан корак.
У дубљу шерпу ставити воду, уље, шећер и со. Када прокључа склонити са шпорета и убацити брашно. Мешати варјачом док се не направи чврста смеса у облику лопте.
Оставити тесто 15 минута да се прохлади. Док се тесто хлади ви пенасто умутите јаја. Јаја додајте тесту и миксером сједините.
Када вам се чини да сте добили мекше, свиленкасто тесто готово је. Тим тестом пуните шприц за тулумбе.
У дубљи тигањ или плићу шерпу сипати литар уља.
У хладно уље истискајте тулумбе око 10 цм дужине. Гледајте да не буду једна уз другу јер ће тулумбе нарасти.
Укључити ринглу на 4 (од 6) и ставити тулумбе да се прже. У почетку ће се саме окретати а касније их треба повремено окренути.
Када поприме златну боју по жлебовима вадити их решеткастом кашиком и стављати их у сируп (агду).
Искључити ринглу и оставити уље да се хлади, бар 10 минута. Затим истиснути нову туру тулумби и ставити их да се прже.
Када је друга тура готова прву поређати у плех а у сируп спустити нову туру. Поновити док има теста.
Када су све тулумбе готове прелити их сирупом и прекрити фолијом. Оставити их у фрижидеру да се хладе.
ВИДЕО: