Неочекивани гости или вам се једе нешто слатко, а у кући немате чоколаду? Довољна су четири јајета да направите чаролију
Брзо и лако - овим речима се, у најкраћем, може описати ролат. Када се томе дода чињеница да је ролат јефтинији од чоколаде - стекли су се сви разлози да се овај колач који су правиле баке предстојечег викенда нађе на столу.
Прочитајте још: Ову питу може да направи свака домаћица за САМО 15 минута (Фото)
Готово да не постоји ни један други колач који се прави једноставније од ролата. Основа је патишпањ који се пече кратко.
Сам ролат може да се намаже пекмезом од кајсија, шљива или јагода, али и чоколадни намазом или неким другим. Ролат може да буде и слан, уколико се не дода шећер.
Потребно:
- 4 јајета
- 4 кашике брашна
- 4 кашике шећера
- пекмез или неки други намаз
Припрема:
Укључи се рерна на 180 степени. Мискером се умути четири беланцета, па се дода шећер. Додају се жуманца и брашно. Смеса се сипа у плех који је постављен папиром за печење.
Ролат се пече кратко - седам минута. Извади се из рерне, покрије чистом кухињском крпом и окрене.
Чист сунђер се покваси, па се њиме равномерно брише по папиру за печење. Ово се ради да би се патишљањ одвојио са кором од папира. Пажљиво се повуче папир.
Неке домаћице оставе патишпањ да се охалди па га тек онда мажу. Једноставније је одмах га намазати пекмезом. Маже се равномерно и полако ролује шири део.
Ролат се намаже пекмезом, који ће га држати попут лепка, и то чим се испече, па се лепо умота и покрије.
Ролат обавезно треба намазати одмах уколико се маже чоколадним или неким другим сувљим намазом, јер ће бити једноставније док је патишпањ топао.
Када се стигне до краја - ролат ће бити лепо замотан захваљујући пекмезу који је попут лепка.
Ролат треба покрити чистом крпом и пустити га да се одмори и мало охлади.
Прочитајте још:Засладите се слаткишем који се НЕ ПЕЧЕ (Фото)
Комади се секу дебљине палца, равно или укосо. Могу да се на папиру поспу прах шећером или кокосовим прахом. Преостали ролат се чува умотан да се не би осушио.