Neočekivani gosti ili vam se jede nešto slatko, a u kući nemate čokoladu? Dovoljna su četiri jajeta da napravite čaroliju
Brzo i lako - ovim rečima se, u najkraćem, može opisati rolat. Kada se tome doda činjenica da je rolat jeftiniji od čokolade - stekli su se svi razlozi da se ovaj kolač koji su pravile bake predstoječeg vikenda nađe na stolu.
Pročitajte još: Ovu pitu može da napravi svaka domaćica za SAMO 15 minuta (Foto)
Gotovo da ne postoji ni jedan drugi kolač koji se pravi jednostavnije od rolata. Osnova je patišpanj koji se peče kratko.
Sam rolat može da se namaže pekmezom od kajsija, šljiva ili jagoda, ali i čokoladni namazom ili nekim drugim. Rolat može da bude i slan, ukoliko se ne doda šećer.
Potrebno:
- 4 jajeta
- 4 kašike brašna
- 4 kašike šećera
- pekmez ili neki drugi namaz
Priprema:
Uključi se rerna na 180 stepeni. Miskerom se umuti četiri belanceta, pa se doda šećer. Dodaju se žumanca i brašno. Smesa se sipa u pleh koji je postavljen papirom za pečenje.
Rolat se peče kratko - sedam minuta. Izvadi se iz rerne, pokrije čistom kuhinjskom krpom i okrene.
Čist sunđer se pokvasi, pa se njime ravnomerno briše po papiru za pečenje. Ovo se radi da bi se patišljanj odvojio sa korom od papira. Pažljivo se povuče papir.
Neke domaćice ostave patišpanj da se ohaldi pa ga tek onda mažu. Jednostavnije je odmah ga namazati pekmezom. Maže se ravnomerno i polako roluje širi deo.
Rolat se namaže pekmezom, koji će ga držati poput lepka, i to čim se ispeče, pa se lepo umota i pokrije.
Rolat obavezno treba namazati odmah ukoliko se maže čokoladnim ili nekim drugim suvljim namazom, jer će biti jednostavnije dok je patišpanj topao.
Kada se stigne do kraja - rolat će biti lepo zamotan zahvaljujući pekmezu koji je poput lepka.
Rolat treba pokriti čistom krpom i pustiti ga da se odmori i malo ohladi.
Pročitajte još:Zasladite se slatkišem koji se NE PEČE (Foto)
Komadi se seku debljine palca, ravno ili ukoso. Mogu da se na papiru pospu prah šećerom ili kokosovim prahom. Preostali rolat se čuva umotan da se ne bi osušio.