Увек је велика штета бацити хлеб, чак и када је стари и сув. Стари рецепт нуди решње.
Хлеб у јаја у различитим деловима Србије зову другачије: прженице, квашенице, пофезне, бундаш кењер, завијаче, рутавци, а негде моче. Уколико у САД пожелите да једете хлеб у јаја морате да тражите "француски тост", а у Француској - изгубљени хлеб.
Прочитаје још: Исто, а потпуно другачије: Направите добро познато јело у МИКРО варијанти (ФОТО)
Састојци:
- јаја
- стари хлеб
- мало млека
- прстохват соли
- уље
Припрема:
Исеку се кришке старог хлеба и никада се не прави са новим, јер је мек. Јаја се измуте, дода се прстохват соли и мало млека. Колико је јаја потребно одредиће величина јајета и кришки хлеба. Обично су два јајета сасвим довољна за три велика парчета хлеба.
Колико је јаја потребно зависи од величине кришки хлеба, па користите сва јаја одмах.
Једу се слане или слатке Фото: А.М.
Укључи се рингла на којој је тигањ са уљем. Неке домаћице исеку корицу, па без ње умачу хлеб у јаја, јер су тако мекше. Дакле, кришке се умоче у јаја, оцеде и ставе у тигањ. Јачина рингле се одмах смањи на пола. Чим порумени, кришка хлеба се окрене.
На тањир се стави салвета и испржен хлеб се одложи на папир да се оцеди уље.
Прочитајте још: Стижу НЕНАЈАВЉЕНИ ГОСТИ? Нема разлога за ПАНИКУ, направите КОЛАЧ за само 10 минута
Хлеб у јаја је неутралног укуса и може да се једе као слатко или слано јело.