Uvek je velika šteta baciti hleb, čak i kada je stari i suv. Stari recept nudi rešnje.
Hleb u jaja u različitim delovima Srbije zovu drugačije: prženice, kvašenice, pofezne, bundaš kenjer, zavijače, rutavci, a negde moče. Ukoliko u SAD poželite da jedete hleb u jaja morate da tražite "francuski tost", a u Francuskoj - izgubljeni hleb.
Pročitaje još: Isto, a potpuno drugačije: Napravite dobro poznato jelo u MIKRO varijanti (FOTO)
Sastojci:
- jaja
- stari hleb
- malo mleka
- prstohvat soli
- ulje
Priprema:
Iseku se kriške starog hleba i nikada se ne pravi sa novim, jer je mek. Jaja se izmute, doda se prstohvat soli i malo mleka. Koliko je jaja potrebno odrediće veličina jajeta i kriški hleba. Obično su dva jajeta sasvim dovoljna za tri velika parčeta hleba.
Koliko je jaja potrebno zavisi od veličine kriški hleba, pa koristite sva jaja odmah.
Jedu se slane ili slatke Foto: A.M.
Uključi se ringla na kojoj je tiganj sa uljem. Neke domaćice iseku koricu, pa bez nje umaču hleb u jaja, jer su tako mekše. Dakle, kriške se umoče u jaja, ocede i stave u tiganj. Jačina ringle se odmah smanji na pola. Čim porumeni, kriška hleba se okrene.
Na tanjir se stavi salveta i ispržen hleb se odloži na papir da se ocedi ulje.
Pročitajte još: Stižu NENAJAVLJENI GOSTI? Nema razloga za PANIKU, napravite KOLAČ za samo 10 minuta
Hleb u jaja je neutralnog ukusa i može da se jede kao slatko ili slano jelo.