Потребна је савршена бундева и шећер
Бундева је један од најконцентриранијих извора алфа-линоленске киселине (АЛА), омега-3 есенцијалне масне киселине која је врло добра за здравље срца.
Прочитајте још: Мали трикови за укусне и ваздушасте палачинке: Уведите три ствари у рутину спремања
Мед од бундеве се сматра делотворним у ублажавању болести јетре и бубрега, за избацивање камена из жучи, лечење мокраћних канала, али и за јак и суви кашаљ.
Они који пате од затвора могу да користе мед од бундеве, јер он садржи влакна, али и каротен и прегршт витамина.
Сматра се да помаже у борби са повећаним холестеролом, атеросклерозом, смањује отоке срчане инсуфицијенције. Коришћење меда од бундеве препоручује се и код гојазности.
Како припремити мед од бундеве:
За припрему меда биће вам потребна једна зрела жута бундева.
Све што је потребно јесте да одсечете врх и извадите унутрашњост (семенке и влакна).
У добијени велики отвор треба насути шећер, било који, по вашој жељи.
Одгоре поклапамо одсеченим врхом и остављамо на десетак дана на прохладно место.
Најбоље је бундеву ставити у неку већу чинију, јер временом ће омекшати и биће је тешко премештати.
За то време, шећер ће се отопити у бундевином соку. Чим се шећер отопи, скидамо поклопац и сипамо добијену течност у стаклену посуду.
Ако се, случајно, на поклопцу бундеве ухватила плесан, то није ништа страшно. У том случају направите рупу на дну бундеве, и кроз њу сипајте мед у посуду.
Прочитајте још: Домаћи кекс без јаја и шећера: Здравија верзија многима омиљене посластице
А како ћете користити овај мед – то је ваш избор. Можете са њим заслађивати чај, можете га конзумирати самостално 2-3 пута дневно, по 2-3 супене кашике, можете га користити као прелив за палачинке, или измислите своју варијанту, све зависи од ваше фантазије. Конзумирајте га колико год дуго желите. Ако вам је недовољно, можете одмах припремити већу количину од 2-3 бундеве, пише Фемина.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ