Септемабр је време када се у бројним кухињама припремају зимнице
Састојци:
- 3 кг парадајза
- 2-3 кашике маслиновог уља
- 1 велики лук
- 3 чена белог лука, ситно нарендана
- со по укусу
- 1-2 кашичице оригана
- 7-8 листова босиљка
- 30 мл лимуновог сока или сирц́ета
Рецепт за домаћи парадајз сос:
За домаћи парадајз сос напуните велики лонац водом и пустите да прокључа. У међувремену припремите лед. Исеците парадајз и урежите плитко "x" на дну сваког парадајза. Парадајз бланширајте у кључалој води 30-60 секунди, а затим ставите у на лед. Након тога ољуштите кожу са парадајза.
Исецкајте га на коцкице и оставите са стране. У великој шерпи загрејте маслиново уље. Додајте сецкани црни лук и пржите на лаганој ватри док не порумени, око 7-8 минута. Додајте бели лук и пржите још 2 минута.
У шерпу додајте сецкани парадајз и зачините сољу, ориганом и босиљком. Пустите да проври, смањите ватру и динстајте 60-90 минута (док скоро сва течност не испари и парадајз не добије густу конзистенцију попут џема). Често мешајте. На крају додајте сирц́е, промешајте и угасите ватру. Ако више волите течни парадајз сос, израдите сос у пире помоц́у ручног блендера. Пребаците у тегле и добро затворите. Можда ће вас занимати и оригинални рецепт за маринара сос.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО