Јагњетина се обично служи за свечани ускршњи ручак са кромпиром и салатом
Ако и ове године желите да направите савршен свечани ручак, наш предлог је француски рецепт стар вековима. Припрема је никад једноставнија, а месо је толико сочно да нећете моћи да престанете да једете. Французи су некада јагњећи бут ужетом качили изнад камина и тако га пекли, а испод је била посуда са кромпиром. Тако су сокови са меса капљали директно на ово поврће и тако му побољшавали укус. У наставку тескта је рецепт који на најједноставнији начин дочарава овај процес, па ћете тако у рерни испећи месо и кромпир савршеног укуса. Састојке за ово јело има скоро свака домаћица, а са минимално уложеног труда направићете класично јело које ће свакога одушевити.
Састојци:
- 1 јагњец́и бут
- 4 кашике путера
- 1/2 кашичице сушеног тимијана
- 1 кашичица сушеног рузмарина
- 8-10 ченова белог лука
- 2 велика црна лука
- 1 кг кромпира
- 200 г сланине
- 1 л пилец́ег бујона
Припрема:
У већој посуди на мало маслиновог уља пропржите црни лук исечен на ребарца и тимијан. Када омекша додајте сецкану сланину и 4 очишћена и цела чена белог лука. Након минут додајте кромпир исечен на колутове. Промешајте, па сипајте бујон (једну коцку супе помешајте са литар вреле воде). Посолите и побиберите, па искључите шпорет. Месо засеците на пар места, па у сваки прорез убаците по чен очишћеног белог лука. Ченови морају да буду добро угурани, тако да их не видите. Добро посолите и побиберите месо. Истопите путер, па лепо премажите месо са свих страна, па га поспите рузмарином. Ставите месо директно на решетку, па пеците у загрејаној рерни (са вентилатором) на 180°Ц око 90 минута. Кромпир ставите у исто време, али испод меса. Извадите месо из рерне и оставите да одмори још пола сата, па служите. Пријатно!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ