Обично се за први дан Божића спрема печеница и многи се одлуче за прасетину. Пробајте нешто друго.
Патка је попут дивљачи и има другачији, пунији укус од пилетине. Пошто се патка не једе често, Божић је права прилика да се проба нешто друго.
Прочитајте још: Корак по корак: Направите са децом кућицу од медењака! (ФОТО)
Састојци:
- патка
- 2 пилеће џигерице
- струк першуна
- 3 средине старог хлеба
- 1 велико јаје (или 2 мања)
- шољица млека
- кромпири
- црни лук
- бели лук
- зачини (суви зачин, бибер, алева паприка, коријандер, оригано и мајчина душица)
Припрема:
Набавите очишћену патку и потрудите се да изаберете краћу и ширу. Проверите како је очишћена, јер често остану трагови перја. Оперите је и намажите мешавином зачина коју сте претходно помешали. Добро утрљајте зачине у патку и премажите је зејтином. На дно плеха ставите неколико дрвених штапића - да се патка не би залепила.
Прочитајте још: Купите две крушке и направите брзо и лако овај ЕЛЕГАНТНИ слаткиш попут француских кувара (Фото)
Ако желите да пуните патку фил морате претходно да припремите. Напуните патку пре него што је ставите у рерну, а отвор затворите чачкалицама.
Фил се прави од исецканог црног лука који се пропржи, додају се две исецкане пилеће џигерице. Када се то пропржи, дода се мања веза исецканог пешуна. Натопи се средина хлеба у млеко, исцеди и измрви у фил. Добро се измеша и када се прохлади додају се једно велико јаје. Зачините по укусу. Напуните патку.
Прочитајте још: Ове ТОРТИЦЕ су претеча капкејкова, укусније су и здравије! Треба вам само ЧАША (ФОТО)
Очистите неколико режњева белог и један црни лук који ћете исећи на четвртине. Ставите их поред патке. Сипајте шољицу воде и покријте плех фолијом. Ставља се у максимално угрејану рерну, а пече се најмање 30 минута на високој, а онда смањите температуру на 180 степени.
Када смањите температуру кромпир исеците на четвртине и додајте у плех. Ако је вода испарила поново додајте пола шољице воде.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ