Сви волимо јафа кекс, а ево прилике да направите и колач.
Потребно:
За пишкоту:
- 24 кашике шећера,
- 24 кашике млека,
- 24 кашике брашна,
- 3 јајета,
- 1 прашак за пециво,
- 5 кашика уља.
За фил:
- 2 дл воде,
- 200 гр шећера,
- 3 кашике пекмеза од кајсије,
- 1 смрзнута нарендана поморанџа (а може и цела поморанџа самлевена у супер сецку или самлевена у машини са месо).
За глазуру:
- 100 гр чоколаде за кување,
- 4 кашике млека,
- 4 кашике шећера,
- 2 кашике уља.
Припрема:
У дубљу посуду ставити шечер, млеко, јаја, уље и измешати варјачом.
У масу додати брашно и прашак за пециво и умутити миксером.
Добијену масу сипати у велику тепсију која је намашћена и посута брашном или у коју је стављен пек папир.
Пећи у загрејаној рерни на 200 степени око 20 минута а потом смањити темпаратуру на 180 степени и пећи још око 20 степени односно да кора порумени.
Извадити кору и оставити да се охлади.
Када се кора охлади, около, са све четири стране исећи ивице око пишкоте, тако да остане две трећине коре на коју се ставља фил.
Одсечене ивице коре ће се искористити за фил.
Припрема фила:
У већу шерпу ставиди воду, шећер и ушпиновати и додати рендану поморанџу и пекмез од кајсије па још мало кувати. Добијену масу скинути са рингле и додати измрвљене ивице од пишкоте и добро измешати да се добије уједначена маса тј. фил.
На послужавник ставити пишкоту и преко пишкоте распоредити врућ фил.
Припремити глазуру тако што се у шерпицу стави изломљена чоколада, млеко, шећер и уље и стави да се отопи уз стално мешење. Глазуру ставити преко фила и оставити да се охлади.
(Трпеза)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ