Још увек имате времена да направите најлепшу посну трпезу до сада уз ове једноставне и укусне рецепте.
Како већ сигурно знате, за Светог Николу се по правилу спремају посна јела, а ми смо за вас издвојили неколико најлепших предлога, од предјела до посластице.
Осим ајвара и посне руске салате, који спадају у класично посно предјело, предлажемо вам да направите прелепу салату с флекицама и сусамом! Ова иновација сигурно ће одушевити све госте!
Састојци:
200 г тестенине (флекица),
150 г посног мајонеза,
1 кашичица сенфа,
150 г кукуруза шећерца,
200 г карфиола,
1 већа црвена паприка,
1 паприка из туршије,
1 мањи црвени лук,
2 кашике сусама,
2 кашике семена сунцокрета,
180 г туњевине.
Топла, укусна пита увек је добродошла, па тако и на слави. За вас смо издвојили 3 најукусније посне пите од готових кора:
1. Кромпируша
2. Купусара
3. Манастирска пита
Уколико желите и неко топло посно предјело, нема бољег предлога од Светогорске чорбе:
Састојци:
Главе од више врста морске рибе,
5-7 главица црног лука,
4-5 шаргарепа,
посна ситна тестенина,
корен целера,
млевена паприка,
мало соли,
неколико зрна бибера,
першунов лист,
целеров лист,
мирођија.
Пасуљ је свакако неизоставно јело на посној слави, а ми вам предлажемо фантастични тучени пребранац:
Састојци:
килограм тетовца,
3-4 главице црног лука,
неколико ченова белог
лука, лист ловора,
мало бибера.
Запршка:
300 г црног лука или празилука,
кашика уља,
млевена паприка,
со и бибер по укусу.
Оно што је на мрсној слави печење, то је на посној свакако риба. Уместо стандардних филета или пржених комада рибе, одважите се и припремите савршени рибљи паприкаш:
Састојци:
1,5 кг сомовине или друге речне рибе,
1 кг лука,
4 дл белог вина,
1 кашика сирћета,
1,5 дл уља,
1 кашичица љуте млевене паприке,
1 кашичица слатке млевене паприке,
4 зрна бибера,
1 кашика парадајз пиреа,
1 кашика першуновог лишћа,
1 кашичица целеровог лишћа,
млевени бибер, со по укусу.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ