Изаберите омиљено сезонско воће, и припремите тегле.
Уз само четири састојка можете спремити омиљену слатку зимницу која ће вам ваљати за припрему разних посластица током године.
Купите кајсије, дуње, шљиве, брескве, крушке или вишње, и припремите поклопце и тегле.
Прочитајте још: ПЕЧУРКЕ не треба никад прати, али зато БАНАНЕ и МАНДАРИНЕ ДА: Знате ли које СВЕ намирнице морају "под воду" пре употребе?
Поред једног килограма омиљеног сезонског воћа, за припрему компота ће вам требати:
- пола кесице лимунтуса
- литар воде
- 4 до 6 кашика шећера (у зависности од тога колико волите слатко)
Пре спремања компота, потребно је да стерилишете тегле, и да обратите пажњу на поклопце, који морају бити "здрави" - не смеју имати огреботину, нити рђу, и морају добро да приањају за теглу.
Припрема:
Воће добро оперите и проверите да ли је "здраво" - на себи не сме да има тачкица, или неких других знакова труљења. Уколико има, одстраните такве делове.
Очистите га од коштица и исецкајте - крушке и брескве на четвртине, кајсије, шљиве и вишње на половине.
У литар воде растворите лимунтус и шећер.
Воће послажите у тегле и прелијте припремљеном водом. Потом затворите теглу и проверите да ли течност цури - ако не цури, можете кувати компот али ако цури, промените теглу.
Кување компота:
Ставите крпу на дну дубоке шерпе, наређајте тегле и измђју њих такође ставите крпу, како би спречила лупање током кувања. Налијте водом до врха тегле и ставите на шпорет.
Кад вода почне да ври, кувајте највише пет минута, затим искључите и оставите тегле тако у води да одстоје док се вода скроз не охлади.
Најбоље би било да одстоје преко ноћи. Потом их одложите на хладно и тамно место на којем иначе држите зимницу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ