Izaberite omiljeno sezonsko voće, i pripremite tegle.
Uz samo četiri sastojka možete spremiti omiljenu slatku zimnicu koja će vam valjati za pripremu raznih poslastica tokom godine.
Kupite kajsije, dunje, šljive, breskve, kruške ili višnje, i pripremite poklopce i tegle.
Pročitajte još: PEČURKE ne treba nikad prati, ali zato BANANE i MANDARINE DA: Znate li koje SVE namirnice moraju "pod vodu" pre upotrebe?
Pored jednog kilograma omiljenog sezonskog voća, za pripremu kompota će vam trebati:
- pola kesice limuntusa
- litar vode
- 4 do 6 kašika šećera (u zavisnosti od toga koliko volite slatko)
Pre spremanja kompota, potrebno je da sterilišete tegle, i da obratite pažnju na poklopce, koji moraju biti "zdravi" - ne smeju imati ogrebotinu, niti rđu, i moraju dobro da prianjaju za teglu.
Priprema:
Voće dobro operite i proverite da li je "zdravo" - na sebi ne sme da ima tačkica, ili nekih drugih znakova truljenja. Ukoliko ima, odstranite takve delove.
Očistite ga od koštica i iseckajte - kruške i breskve na četvrtine, kajsije, šljive i višnje na polovine.
U litar vode rastvorite limuntus i šećer.
Voće poslažite u tegle i prelijte pripremljenom vodom. Potom zatvorite teglu i proverite da li tečnost curi - ako ne curi, možete kuvati kompot ali ako curi, promenite teglu.
Kuvanje kompota:
Stavite krpu na dnu duboke šerpe, naređajte tegle i izmđju njih takođe stavite krpu, kako bi sprečila lupanje tokom kuvanja. Nalijte vodom do vrha tegle i stavite na šporet.
Kad voda počne da vri, kuvajte najviše pet minuta, zatim isključite i ostavite tegle tako u vodi da odstoje dok se voda skroz ne ohladi.
Najbolje bi bilo da odstoje preko noći. Potom ih odložite na hladno i tamno mesto na kojem inače držite zimnicu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU