Овај једноставан колач се лако прави и добро се замрзава, што га чини брзим за прављење, тако да је на вашој страни ако треба да импресионирате у трену
Да и слане торте могу да буду тражене, доказује ова торта са патлиџаном и фетом која ће пријати свакоме у топлим данима, када више не знате шта да правите за ручак. Још један плус је што на столу изгледа заиста декоративно
Састојци
- 2 патлиџана, крајеви исечени и танко исечени по дужини
- 100 мл маслиновог уља, плус додатак за капање
- Паковање од 320г готовог лиснатог теста
- 1 мало јаје слободног узгоја, лагано умућено
- 4 кашике сушеног парадајза пасте
- 2 чена белог лука, исецкана
- 1 кашичица сушеног босиљка
- 100г фете
- соли и свеже млевеног црног бибера
- шака листова свежег босиљка , поцепана, за послуживање
Прочитајте још: Рецепт за ПРОЛЕЋНО ПЕЧЕНО ПИЛЕ: Све се прави у "ЈЕДНОМ ЛОНЦУ", а комбинација ће вас одушевити
За салату
5 чена белог лука
150 мл маслиновог уља
50мл балзамико сирћета
1 кашика пуномасног мајонеза
4 велике шаке руколе или салате од мешаних листова
1 мали црвени лук, танко нарезан
50г, тостираних
Припрема
Загрејте рерну на 220Ц. Подесите на средње јаку ватру. Кришке патлиџана обилно премажите маслиновим уљем и лагано зачините са обе стране. Пеците на тигању док не омекшају и постану благо испржени.
Одмотајте тесто и ставите га на велики плех за печење који се не лепи. Користећи мали нож, зарежите ивицу од 1 цм око ивице теста и избодите подлогу да спречите да се надува. Премажите ивицу размућеним јајетом.
Помешајте парадајз пасту, бели лук и сушени босиљак у малој чинији и распоредите по подлози, избегавајући ивицу. На врх положите патлиџан. Измрвити фету и посути преко патлиџана. Пеците на средњој решетки 25-30 минута, или док се стране не надувају и тесто не испече. Оставите да одстоји 10 минута.
У међувремену направите салату. Благо пропржите бели лук на тигању. Оставите га да се мало охлади, чена исецкајте што је могуће ситније и изгњечите задњим делом ножа.
Ставите бели лук, уље, сирће, мајонез и прстохват соли у теглу са поклопцем и протресите док не постане глатко.
Ставите листове, црвени лук и пињоле у велику чинију и прелијте дресингом.
За сервирање, исеците торту на четири до шест кришки и послужите уз салату. Поспите са свежим босиљком и завршите са мало маслиновог уља.
БОНУС ВИДЕО: