Ovaj jednostavan kolač se lako pravi i dobro se zamrzava, što ga čini brzim za pravljenje, tako da je na vašoj strani ako treba da impresionirate u trenu
Da i slane torte mogu da budu tražene, dokazuje ova torta sa patlidžanom i fetom koja će prijati svakome u toplim danima, kada više ne znate šta da pravite za ručak. Još jedan plus je što na stolu izgleda zaista dekorativno
Sastojci
- 2 patlidžana, krajevi isečeni i tanko isečeni po dužini
- 100 ml maslinovog ulja, plus dodatak za kapanje
- Pakovanje od 320g gotovog lisnatog testa
- 1 malo jaje slobodnog uzgoja, lagano umućeno
- 4 kašike sušenog paradajza paste
- 2 čena belog luka, iseckana
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- 100g fete
- soli i sveže mlevenog crnog bibera
- šaka listova svežeg bosiljka , pocepana, za posluživanje
Pročitajte još: Recept za PROLEĆNO PEČENO PILE: Sve se pravi u "JEDNOM LONCU", a kombinacija će vas oduševiti
Za salatu
5 čena belog luka
150 ml maslinovog ulja
50ml balzamiko sirćeta
1 kašika punomasnog majoneza
4 velike šake rukole ili salate od mešanih listova
1 mali crveni luk, tanko narezan
50g, tostiranih
Priprema
Zagrejte rernu na 220C. Podesite na srednje jaku vatru. Kriške patlidžana obilno premažite maslinovim uljem i lagano začinite sa obe strane. Pecite na tiganju dok ne omekšaju i postanu blago isprženi.
Odmotajte testo i stavite ga na veliki pleh za pečenje koji se ne lepi. Koristeći mali nož, zarežite ivicu od 1 cm oko ivice testa i izbodite podlogu da sprečite da se naduva. Premažite ivicu razmućenim jajetom.
Pomešajte paradajz pastu, beli luk i sušeni bosiljak u maloj činiji i rasporedite po podlozi, izbegavajući ivicu. Na vrh položite patlidžan. Izmrviti fetu i posuti preko patlidžana. Pecite na srednjoj rešetki 25-30 minuta, ili dok se strane ne naduvaju i testo ne ispeče. Ostavite da odstoji 10 minuta.
U međuvremenu napravite salatu. Blago propržite beli luk na tiganju. Ostavite ga da se malo ohladi, čena iseckajte što je moguće sitnije i izgnječite zadnjim delom noža.
Stavite beli luk, ulje, sirće, majonez i prstohvat soli u teglu sa poklopcem i protresite dok ne postane glatko.
Stavite listove, crveni luk i pinjole u veliku činiju i prelijte dresingom.
Za serviranje, isecite tortu na četiri do šest kriški i poslužite uz salatu. Pospite sa svežim bosiljkom i završite sa malo maslinovog ulja.
BONUS VIDEO: