У данашње време постоји на десетине врста сокова различитих марки и произвођача. Међутим, људи се све више враћају домаћим соковима које смо сви некада пили код наших бака.
Један од популарнијих је сок од ароније. Може се правити без конзерванса, али је важно знати да му је тада краћи рок трајања.
Састојци:
1 кг очишћених бобица ароније
3 л воде
1 лимун
600 г кристал шећер
1 кесица (10 г) лимунтуса
Припрема:
Аронију очистите од петељи и листова. Бобице ароније оперите и пропасирајте ако имате пасирку. Благо пасирану аронију ставити у већу шерпу, додати воду и опран и исечен лимун. Кувајте на средњој температури 45 минута. Затим додајте шећер и једну кесицу лимунтуса од 10 г те кувати још 45 минута на средњој температури. Док се сок кува припремите стаклене боце у које ће те ставити сок од ароније, оперите их и ставите у рерну на 100 степени око 15 минута да се осуше и угреју. Рерну искључите, а флаше нека остану на топлом док сок не буде готов.
Готов сок процедите и улијте у стаклене боце и одмах затворите. Одложите их тек кад се сок потпуно охлади. Замрзнута аронија не губи на квалитету те се увек од ње могу правити сирупи и сокови само је треба дан раније односно преко ноћи пустити да се на собној температури полагано одледи.
(Курир.рс/М.Ј)
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ