U današnje vreme postoji na desetine vrsta sokova različitih marki i proizvođača. Međutim, ljudi se sve više vraćaju domaćim sokovima koje smo svi nekada pili kod naših baka.
![1722848422_e2c3ea508015484f9cab15354dbedbdd049e2a05.jpg](/cache/images/9/b/9/3/7/9b9373990aef5603b3d6ca51da706fc7b8d948b3.jpg)
Jedan od popularnijih je sok od aronije. Može se praviti bez konzervansa, ali je važno znati da mu je tada kraći rok trajanja.
Sastojci:
1 kg očišćenih bobica aronije
3 l vode
1 limun
600 g kristal šećer
1 kesica (10 g) limuntusa
Priprema:
Aroniju očistite od petelji i listova. Bobice aronije operite i propasirajte ako imate pasirku. Blago pasiranu aroniju staviti u veću šerpu, dodati vodu i opran i isečen limun. Kuvajte na srednjoj temperaturi 45 minuta. Zatim dodajte šećer i jednu kesicu limuntusa od 10 g te kuvati još 45 minuta na srednjoj temperaturi. Dok se sok kuva pripremite staklene boce u koje će te staviti sok od aronije, operite ih i stavite u rernu na 100 stepeni oko 15 minuta da se osuše i ugreju. Rernu isključite, a flaše neka ostanu na toplom dok sok ne bude gotov.
Gotov sok procedite i ulijte u staklene boce i odmah zatvorite. Odložite ih tek kad se sok potpuno ohladi. Zamrznuta aronija ne gubi na kvalitetu te se uvek od nje mogu praviti sirupi i sokovi samo je treba dan ranije odnosno preko noći pustiti da se na sobnoj temperaturi polagano odledi.
(Kurir.rs/M.J)
BONUS VIDEO
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU