Малиџано је право освежење на столу током летњих месеци, јер може да засити у данима када се домаћици не пали шпорет.
Малиџано називају и "зелени ајвар" иако се прави од модрог патлиџана. Може да се маже на хлеб и једе као сендвич, али и да се припреми за салату.
Прочитајте још: Ово поврће је чувени АФРОДИЗИЈАК, а жене од њега могу да ослабе (ФОТО)
Састојци:
- бели лук
- модри патлиџан
- зелена паприка
- уље
- со и бибер
- кашика шећера према укусу
Припрема:
Модри патлиџан се опере, уклоне се петељке и стави у плех па се пече у рерни док потпуно не омекша.
Паприке испеците и очистите од семенки, али не педантно као за ајвар.
Злене паприке се пеку на рингли или роштиљу и ставе у кесу. Када се напаре спремне су за љуштење. Приликом љуштења треба уклонити и семенке, али не превише педантно као за ајвар.
Када се патлиџан испекао у рерни, извади се и, када се охлади, уклони се кожа. У аван се убацују парчићи модрог патлиџана и паприка и заједно се мељу. Пребаци се све у заједничку посуду.
У јелу треба да преовладава модри патлиџан.
Бели лук се ситно исецка, још боље ако се пасира и дода смеси. У тигањ или шерпу се сипа уље, загрје и онда се дода смеса од модрог патлиџана и зелене паприке. Пропржи се заједно са белим луком и малиџано је готов.
Ако се дода печени парадајт добили сте пинџур.
Прочитаје још: Један АВОКАДО може да направи цео ручак
Малиџано је изузетно укусан када се једе са јогуртом. Уколико се уз модри патлиџан у рерни пече и парадајз, који се помеша у авану и дода смеси, онда се добија пинџур.