Боза је природан, здрав и окрепљујући напитак препун витамина.
Боза потиче из Турске, још из доба Османског царства, и веровало се да овај напитак стар преко више од хиљаду година доноси телу снагу.
Данас, код нас помало већ заборављена, боза је популарна широм балканских земаља.
Прочитајте још: Слатко, кремасто, укусно: Сутлијаш на ТУРСКИ начин (РЕЦЕПТ)
Изузетно је здрава, и јача имунитет.
Боза је богата витаминима а, б и е, као и гвожђем. Садржи и велики број корисних бактерија, па је нарочито добра за спортисте, труднице, породиље...
Рецепт за бозу је једноставан и можете је припремити у свом дому.
Потребно вам је:
500 грама непросејаног кукурузног брашна
5 литара млаке воде
20 грама квасца
500 грама шећера
Прочитајте још: Направите ДОМАЋИ СОК ОД АРОНИЈЕ, и попијте чашу пуну здравља (РЕЦЕПТ)
Припрема:
Кукурузно брашно ставите у већу шерпу, успите 5 литара воде и оставите да "преноћи".
Ујутру ставите на шпорет и кувајте два сата мешајући повремено. Склоните са шпорета и оставите да одстоји пар сати.
Након тога у смесу умешајте квасац размућен са мало млаке воде, па опет оставите да “преноћи” до сутрадан. Следећи дан процедите течност кроз газу и додајте шећер.
Расхладите напитак и по жељи декоришите млевеним циметом.
Бозу треба обавезно држати у фрижидеру због врења, а предлаже се и да правите количину за коју сте сигурни да ћете попити у најкраћем року.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ