Boza je prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina.
Boza potiče iz Turske, još iz doba Osmanskog carstva, i verovalo se da ovaj napitak star preko više od hiljadu godina donosi telu snagu.
Danas, kod nas pomalo već zaboravljena, boza je popularna širom balkanskih zemalja.
Pročitajte još: Slatko, kremasto, ukusno: Sutlijaš na TURSKI način (RECEPT)
Izuzetno je zdrava, i jača imunitet.
Boza je bogata vitaminima a, b i e, kao i gvožđem. Sadrži i veliki broj korisnih bakterija, pa je naročito dobra za sportiste, trudnice, porodilje...
Recept za bozu je jednostavan i možete je pripremiti u svom domu.
Potrebno vam je:
500 grama neprosejanog kukuruznog brašna
5 litara mlake vode
20 grama kvasca
500 grama šećera
Pročitajte još: Napravite DOMAĆI SOK OD ARONIJE, i popijte čašu punu zdravlja (RECEPT)
Priprema:
Kukuruzno brašno stavite u veću šerpu, uspite 5 litara vode i ostavite da "prenoći".
Ujutru stavite na šporet i kuvajte dva sata mešajući povremeno. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji par sati.
Nakon toga u smesu umešajte kvasac razmućen sa malo mlake vode, pa opet ostavite da “prenoći” do sutradan. Sledeći dan procedite tečnost kroz gazu i dodajte šećer.
Rashladite napitak i po želji dekorišite mlevenim cimetom.
Bozu treba obavezno držati u frižideru zbog vrenja, a predlaže se i da pravite količinu za koju ste sigurni da ćete popiti u najkraćem roku.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU