Ова дијета свакако ће помоћи у скидању килограма, мада то није њена основна намена
Многе жене често муку муче с гљивицама из рода Цандида, које иначе нормално постоје у људском организму, но кад се прекомерно рашире, долази до инфекције.
У нормалним ситуацијама добре бактерије ову гљивицу држе под контролом, но ако дође до ширења или ако је угрожен имунолошки систем, Цандида се брзо размножава што доводи до непријатне инфекције. Ширењу Цандиде могу допринети бројни фактори попут узимања антибиотика, кортикостероида, имуносупресива и оралне контрацепције, прекомерног конзумирања шећера, дијабетес, стрес...
Оно што помаже у томе да се гљивица држи под контролом је све популарнија Цандида дијета, како пише Хеалтхлине.
Намењена је првенствено контроли ове гљивице, но како је рестриктивна и тражи смањивање уноса шећера и избацивање белог брашна, доприноси и губитку килограма.
Ова дијета искључује шећер, глутен, алкохол, одређене млечне производе и штетне адитиве, а појачава унос воћа с ниским уделом шећера, поврћа без скроба и безглутенске хране.
Шта се једе на Цандида дијети?
Према писању медицинске платформе Хеалтхлине, овај режим исхране захтева да вам се на јеловнику нађу следеће намирнице:
-воће с мање шећера: агруми и бобичасто воће
-поврће без скроба: шаргарепа, купус, броколи, кељ, целер, патлиџан, лук, спанаћ, тиквице, парадајз, краставци
-житарице без глутена: квиноја, просо, зобене мекиње, хељда
-висококвалитетни протеин: пилетина, јаја, лосос, ћуретина, сардине
-здраве масти: авокадо, маслиново уље, нерафинирано кокосово уље, сусамово уље, маслине
-одређени млечни производи: органски кефир, маслац, јогурт
-зачини: црни бибер, бели лук, ђумбир, оригано, рузмарин, куркума, млевена паприка, цимет
-напици без кофеина: биљни чајеви, бадемово млеко, кокосово млеко без адитива, вода с лимуном или лиметом
(Ало)
БОНУС ВИДЕО