Вежбате, храните се здраво и понашате према упутствима нутрициониста, али килограми су и даље ту?
Особе којима нагло пада ниво шећера у крви дневно у организам унесу око 312 калорија више од других, што иако не делује много, на годишњем нивоу може утицати на повећање телесне килаже, показало је последње истраживање са Краљевског колеџа у Лондону.
Прочитајте још: ШОК: Лепа Брена ударила шамар водитељу због непријатног питања (ВИДЕО)
Истраживање је спроведено на 1.070 људи за које су аутори студије сваки дан бирали што ће јести за доручак, док су ручак и вечеру сами бирали. Они су носили уређаје који прате ниво глукозе у крви, а сви су за доручак јели мафине који су садржали једнак број калорија, али су варирали у нивоу угљених хидрата, протеина, масти и влакана.
Свакодневно су бележили и шта су све конзумирали, као и када су осећали глад. Показало се да су они којима је шећер у крви нагло падао у просеку били за девет посто гладнији од других, па би у дану појели просечно 312 калорија више, што укупно након годину дана одговара чак десетак килограма вишка.
Прочитајте још: Четири намирнице за које нисмо знали да имају противупална дејства
- Показали смо да нагли пад шећера утиче на осећај глади и унос калорија више него просечан ниво шећера у крви - рекла је др Сарах Бери и напоменула је и да кад су дијета или пост у питању, тек треба да истраже како наш метаболизам функцише.
Откриће да пад шећера има тако велики утицај на глад и апетит може људима помоћи да лакше прате и контролишу своју телесну тежину и да дугорочно побољшају своје здравље и начин исхране.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ