Да ли знате да је један од главних разлога за повећање телесне тежине спор метаболизам?
Уравнотежена и разноврсна исхрана је главно правило које треба поштовати за добар метаболизам. То не значи да можете увести и уље, и једноставне угљене хидрате, и храну богату мастима. Међутим, неке намирнице не само да успоравају метаболизам и спречавају да постигнете идеалну форму, већ често доводе до дијабетеса типа 2, хормонске неравнотеже, Алцхајмерове болести, па чак и канцера.
Сокови и слатка газирана пића
Уколико се на паковању налазе натписи „Од свежег воћа“, „Природна воћна каша“, то не значи да ћете након чаше таквог сока постати здрав начин живота. Шећер и ароме се обично додају сваком таквом производу.
- Пажљиво проучите етикету производа који ћете купити: фруктоза садржана у саставу може у великој мери штетити јетри. Већина студија повлачи паралелу између прекомерне конзумације фруктозе и високог холестерола, што је једнако дебљању, гојазности и кардиоваскуларним обољењима - напомиње руска нутриционисткиња Ана Ивашкевич.
Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне
Слатка сода је такође производ који је штетан за метаболизам. Чак и ако на етикети пише „0% шећера“, покушајте да уклоните таква пића из своје исхране. Садрже вештачке заслађиваче као што је аспартам.
Једноставни угљени хидрати
Прости угљени хидрати, као што су они који се налазе у производима од брашна и белог пиринча, нису изузетно лоши, али се веома брзо обрађују. У време разградње једноставних угљених хидрата, садржај глукозе у телу се повећава, осећате налет енергије, осећате активност, која се одмах замењује поспаношћу, губитком снаге и глађу. Поред тога, стално грицкање брзим угљеним хидратима само штети фигури.
Покушајте да их замените сложеним угљеним хидратима: махунарке, хлеб од целог зрна, смеђи пиринач, кромпир, тестенине, поврће и воће. Ова категорија производа се спорије распада, тако да нема оштрог скока шећера, богати су хранљивим материјама, витаминима и елементима у траговима.
Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА
Гранола
Садрже магнезијум, калцијум, калијум, гвожђе, јод, витамине К, Е, Х, витамин Ц и А, и витамине Б. Гранола плочица је лака и практична ужина током целог дана. Није само хранљива, већ и корисна, јер састав укључује овсену кашу која садржи влакна, што позитивно утиче на пробавни систем.
Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно
- На 100 грама граноле има око 450 калорија. Ово је веома висока цифра. Ако једете гранолу за доручак, накратко ћете се осећати пуним енергије и ситости, баш као и код једноставних угљених хидрата, али онда ћете поново пожелети да једете. Овај производ не треба да користите за оне који имају гастроинтестиналне болести, гастритис, чиреве, алергијске реакције на било који од састојака (посебно на мед) - препоручује ова руска нутриционисткиња.
Ако вам је добар метаболизам један од приоритета, покушајте да једете свака 3-4 сата да бисте одржали метаболизам стабилним. Не заборавите на храну богату гвожђем и јодом: хељда, махунарке, јетра, плодови мора и јаја.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ