Za ovaj začin se veruje da ima "magične" moći
Prekomerni unos soli, šećera i masti može doprineti zadržavanju vode u organizmu, čemu dodatno pogoduje nedovoljan unos vitamina B kompleksa i proteina.
Brza hrana i jela koja su veoma slana deluju tako da telo počinje da zadržava vodu, a osećamo nadimanje u predelu stomaka i ekstremiteta. Takođe, hronične bolesti poput bolesti bubrega, pluća ili artritisa mogu izazvati zadržavanje vode.
Peršun, biljka koju koristimo kao začin, ima „magične” moći. Njegova količina u obrocima je uvek mala, pa nije dovoljna da se pokrene izlučivanje nakupljene tečnosti iz organizma.
Peršun je odličan saveznik u borbi protiv urinarnih tegoba, bolesti bubrega i jak diuretik. Koren i listovi peršuna mogu se koristiti kao lek. Postoji mnogo recepata za pripremu čaja od peršuna, ali osnovni je ovaj: U ključalu vodu (oko litra) dodajte 5 velikih kašika seckanog peršuna. Ostavite tečnost da odstoji dvadesetak minuta, nakon čega možete čaj procediti ili piti zajedno sa sitno seckanim peršunom.
(Krstarica)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU