Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Лубеница дијета је идеална за мршављење: И једеш и не гојиш се, а ево и детаљног плана за 5 дана

Лубеница дијета је прави хит који вам може помоћи да ефикасно смршате и будете здрави, а да вас притом не поједе савест. Доносимо вам план за 5 дана.

1719407467_shutterstock_2466641425.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Да ли је лубеница здрава или пак превише слатка? Да ли гоји или смемо да је једемо у неограниченим количинама као што су некима од нас говориле маме?

Савремена дијететика има одговоре и препоручује ову намирницу као незаобилазну у летњем јеловнику. А уколико уз њу може да се смрша – још боље! Зато је ових дана појам "лубеница дијета" један од најтраженијих на интернету.

Главна дилема у вези с лубеницом је количина шећера. Да бисмо одговорили на питање да ли је то разлог за бригу, треба прво разумети појам гликемијског индекса (ГИ) који показује колико брзо она подиже ниво шећера у крви. Храна која има гликемијски индекс већи од 70 сматра се храном са високим ГИ. Лубеница има ГИ 72, дакле веома висок, преноси Задовољна.

Уколико сте дијабетичар, онда треба да водите рачуна о томе како ће се ваше тело изборити са навалом шећера у крви. Уколико нисте, треба да узмете у обзир гликемијско оптерећење и на основу тога установите хоће ли нека храна допринети да се угојите и како ће се тело изборити са шећером.

А овај показатељ се добије тако што се ГИ помножи са количином сварливих угљених хидрата и онда се добијени број подели са 100. Гликемијско оптерећење је превелико уколико је веће од 20. Оно мање од 10 сматра се ниским.

У случају лубенице, гликемијско оптерећење је око 5 јер на 100 грама долази 7 грама угљених хидрата, па самим тим њена слаткоћа није проблем и она не може да вас удебља. Напротив! Добра је за мршављење.

Уколико желите да смршате, онда желите и да знате колико намирница на коју сте се устремили има калорија и да ли је заиста добар помоћник ка том циљу.

Калоријска вредност лубенице није велика. На 100г, она има око 30 калорија. Проблем је у томе што је пуна воде и јако тешка и 100г овог слатког поврћа баш и није доза која задовољава наш апетит.

Углавном поједемо много више и страхујемо да ли лубеница може да гоји. Па ипак, све и да поједете килограм ове слатке намирнице, појели сте 300 калорија. То је само мало више калорија него што има 100г белог хлеба. А шта мислите, шта ће вам више испунити стомак?

Дакле, лубеница дијета може бити веома ефикасна за мршављење. Њен састав чини 90% воде и може се рећи да лубеницу више пијете него што једете. Ипак, за разлику од воде, она има доста влакана и баш у томе је њена тајна. За разлику од воде морате да се позабавите њеним жвакањем.

То мозгу шаље сигнал да једемо и осећај ситости је лакше достижан. Осим тога влакна испуњавају место у цревима баш као и течност, а то смањује ваш апетит.

Последња и не најмање важна предност лубенице је чињеница да једући је, ви уносите довољно воде у организам, што помаже у процесу избацивања токсина, регулисању нивоа натријума у телу и избацивању вишка воде из организма.

Краткорочна лубеница дијета

За разлику од Аткинс дијете, Дукан дијете или неког сличног конкретног програма исхране, не постоји конкретна дијета са лубеницом, већ се овако назива свака дијета која укључије у свој јеловник њено свакодневно конзумирање током извесног периода. Зато постоји више врста ове дијете.

Једна од њих је краткорочна дијета са лубеницом која траје пет дана и омогућава да за то време скинете пет килограма. Напомињемо да краткорочне и брзе дијете које се заснивају на само једној намирници могу помоћи да брзо изгубите килограме, али не и да остварите трајне резулатате. За то је потребно континуирано здраво се хранити.

Ипак, уколико сте у стисци са временом као пред одлазак на море, а не треба вам много до савршене линије, лубеница дијета одлична летња варијанта са којом можете да започнете свој живот у тањем телу. Лето је идеално време за почетак дијете јер су вам доступне разноврсне свеже намирнице.

Пример јеловника за лубеница дијету од 5 дана

Први дан:

Доручак: 1 кришка лубенице и шоља кафе или чаја
Ручак: 150 г говедине уз 150 г куваног пиринча. Засладите се кришком лубенице
Вечера: 60г сира, кришка хлеба и кришка лубенице
Други дан:

Доручак: кришка тост хлеба, шоља кафе или чаја и кришка лубенице
Ручак: 100г пилетине без кожице, парче хлеба и кришка лубенице
Вечера: 100г рибе на роштиљу, 100г куваног пиринча и чак 2 кришке лубенице.
Трећи дан:

Доручак: Као и претходни дан – комад тост хлеба, шоља кафе и кришка лубенице
Ручак: 50г пасте са парадајз сосом и 3 кришке лубенице.
Вечера: Салата од свежег поврћа и лубеница – колико год можете да поједете
Четврти дан:

Доручак: 2 кришке лубенице
Ручак : Супа од броколија (било која супа од поврћа биће у реду) , комад хлеба и 2 кришке лубенице.
Вечера: 3 печена кромпира средње величине и 2 кришке лубенице
Пети дан:

Доручак: 3 кришке лубенице
Ручак: 150г говеђег меса и неограничена количина лубенице
Вечера: Комад интегралног хлеба, 60г сира и 3 кришке лубенице

 

Овакав метод исхране драстично смањује број унетих калорија и не треба да се прати дугорочно. Вежбање и рекреацију прескочите ових дана јер ћете се вероватно осећати лоше, исцрпљено и уморно. Уколико приметите да вам овакав начин исхране не прија, прекините га одмах и не чекајте да по сваку цену догурате до петог дана. Има прегршт дијета које можете пробати. Можда дијета са лубеницом није за вас.

Стилл 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas