Ова дијета садржи врло мало угљених хидрата
Као што и сам њен назив говори, ова дијета подразумева да уносите у просеку око 1.200 калорија на дневном нивоу, а подразумева 3 оброка дневно уз једну ужину, те нема гладовања и одрицања.
Дијета "1.200 калорија" је базирана на смањеном уносу угљених хидрата, што подразумева смањен унос хлеба, тестенина, шећера. Подразумева углавном унос меса, рибе, јаја, зеленог поврћа, уља, као и млечних производа. У минималним количинама је дозвољен унос маслаца и сира, јер они садрже веома мало угљених хидрата.
Када су у питању намирнице богате угљеним хидратима, дозвољен је унос целих житарица и поврћа, јер оне садрже довољну количину хранљвих материја, антиоксиданаса и влакана.
Овако изгледа пример седмодневног јеловника у оквиру дијете "1.200 калорија":
Први дан
- Доручак: 50 гр јогурта са ниским процентом масти, пола шоље ситно исецканог свежег воћа, 2 дл биљног чаја без шећера или заслађивача
- Ручак: два кувана јаја, три свежа парадајза, свежи краставци (до 20 гр) и сир пармезан (до 30 гр)
- Ужина: једно парче тост хлеба, једна кашика сира и једна шљива
- Вечера: салата од 200 гр са плавим патлиџаном.
Други дан
- Доручак: једно парче интегралног хлеба, две кашике мармеладе, кафа са млеком без заслађивача и шећера
- Ручак: печена ћурећа прса (до 100 гр), скувани карфиол (до 200 гр), салата од купуса (150 гр) зачињена лимуновим соком, једна јабука
- Ужина: цеђени сок од поморанџе (2 дл), једна бонжита
- Вечера: шпагете у парадајз сосу (до 200 гр), кувани грашак (око 100 гр), кувана шаргарепа (200 гр).
Трећи дан
- Доручак: здраве житарице (око 100 гр), јогурт са ниским процентом масти (око 50 гр)
- Ручак: печена ћуретина (100 гр), куване или гриловане печурке (до 100 гр), кувани спанаћ (до 150 гр)
- Ужина: два парчета интегралног хлеба, две кашике сира
- Вечера: печена говедина са мало соли (до 120 гр), свежа зелена салата (100 гр), три свежа парадајза.
Четврти дан
Доручак: пет сланих крекера, једна кашика сира, једна шоља незаслађеног чаја
Ручак: кисели купус (200 гр), кувани целер (200 гр)
Ужина: тост и мармелада (две кашике на два парчета)
Вечера: печена риба (100 гр), куване шпаргле (200 гр), моцарела (30 гр).
Пети дан
- Доручак: млеко (2дл) са интегралним житарицама (50гр)
- Ручак: пиринач (200 гр) са туњевином (50 гр), кувана шаргарепа (200 гр) и кувани спанаћ (450 гр)
- Ужина: безмасни јогурт (50 гр) и житарице (100 гр)
- Вечера: печена пилетина (120 гр), купус салата (100 гр) са лимуновим соком и куване печурке (50 гр).
Шести дан
- Доручак: два парчета тост хлеба са две кашике мармеладе, кафа са млеком без шећера и заслађивача
- Ручак: кувани кукуруз (200 гр), црвена купус салата (200 гр), шаргарепа (200 гр)
- Ужина: парче интегралног хлеба, једна кашика сира, свеже цеђени природни сок (2дл)
- Вечера: јагњеће печење (120 гр), спанаћ (200 гр), једна бресква.
Седми дан
- Доручак: пет сланих крекера, кашика сира, шоља незаслађеног чаја
- Ручак: шпагете (200 гр) у парадајз сосу, моцарела (30 гр), јогурт са ниским процентом масти
- Ужина: кафа са млеком без шећера и бонжита
- Вечера: три парчета пилеће шунке, кувана шаргарепа (200 гр), кувани грашак (100 гр).
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ