Лубеница није само посластица, већ са њом могу да се направе и нека здрава и занимљива јела.
Фантастична за бубреге, вид, дијету, срце, зубе и десни, комплетно чишћење организма, али лубеница се никада не једе увече, пред спавање.
Прочитајте још: Да ли сте чули за "ТЕГЛА дијету" која је хит на друштвеним мрежама, бесплатна је и нема гладовања (Фото)
Лубеница је препуна втаминима и минералима. Конзумирање лубенице је најбољи начин да се лети хидрира тело, а због обиља витамина Ц и бета - каротена изузетно је делотворна у превенцији болести срца и хроничних упала. Витамин Ц помаже yарастању рана, спречава оштећење ћелија и побољшава здрвље зуба и десни.
Садржи витамине Ц, Б, А и бета каротен!
Витамин Б6 је подстиче синтезу серотонина и норепинефрина који су заслужни за добро расположење. Витамин А помаже у одржавању енергије тела и одлично освежава.
Лубеница садржи више ликопена од парадајза! Ликопен смањује ризик од настанка кардиоваскуларних болести. Садржи и аминокиселине које побољшавају циркулацију.
Освежава, даје енергију, пуна је витамина, добра за притисак , мозак и мишиће.
Калијум се најбрже уноси у организам једењем банана, али је лубеница лети пријатнија за јело. Калијум смањује крвни притисак и опоравља мишиће, побољшава функционисање мозга и ниво електролита враћа у равнотежу.
РЕЦЕПТИ
СУПА
Састојци
- 1 кг очишћене лубенице
- 3 кашикице лимуновог сока
- со
- босиљак
- листићи менте
- мед
- звездасти анис према жељи
Припрема:
Босиљак и звездасти анис се прокувају и децилитар воде и прелију преко лубенице, поклопи се и остави у фрижидеру два сата. Док се хлади у децилитар воде се прокувају листићи нане и мед и остави да се охлади. Када се охлади лубеница се измиксира и прелије медом и наном.
Прочитајте још: КИЛОГРАМИ се топе БРЗО, а решавате се и АЛЕРГИЈА ! Ево како делује РОТАЦИОНА ДИЈЕТА
САЛАТА
Састојци:
- рукола
- лубеница исецкана на комадиће
- лимунов сок
- маслиново уље
- црвени лук (по жељи)
- црвени и жути чери
- фета сир или моцарела
Припрема:
Рукола се опере, па помеша са лубеницом и фетом (или осцепканом моцарелом) и чери парадајзом пресеченим на пола. Помешају се сви састојци, салата се зачини маслиновим уљем, додају се со, бибер, лимунов сок.
РАЖЊИЋИ
Састојци:
- 200 г лубенице
- 200 г фета сира или моцареле
- 100 г шумског воћа
Припрема:
Лубеница и фета сир се исецкају на коцкице исте величине, док се моцарела цепка. Натакну се на ражњиће, а наизменично се додају купине, малине или боровнице. Између могу да се убаце и листићи нане.
Прочитајте још: Воће у току МРШАВЉЕЊА има посебну предност: Ово је најбољи НАЧИН
СЛАДОЛЕД
Састојци:
- лубеница
- мед
- нана
Припрема:
Лубеница се нареже на комадиће, очисти од коштица и добро измиксира у пире. Оцеди се вода, па се додају листићи менте и мед.
Још једном се измиксира у фину смесу, па замрзне на неколико сати.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ