Коренасто поврће помаже очувању витке линије и зато га можете јести неограничено, све осим кромпира који је нешто калоричнији.
Зима је право време да се исхрана употпуни јелима и салатама од коренастог поврћа. Кромпир, шаргарепа, лук, пашканат, цвекла, батат, целер садрже обиље витамина и минерала, одличан су извор влакана и што је подједнако значајно пружају осећај ситости.
Прочитајте још: ДИЈЕТА за бољу пробаву: 25 грама ВЛАКАНА дневно и килограми се сами ТОПЕ
Коренасто поврће по правилу садржи велике количине витамина Ц, када се једе свеже, богато је антиоксидансима, помаже ослобађање од токсина, делује противупално, јер успешно елиминише и бактерије и гљивице.
Бирајте чврсто поврће, са лишћем.
Када на пијаци бирате коренасто поврће, пазите да буде чврсто, не меко, и да нема флека. Ако им није одсечено лишће, узмите га заједно са њим, јер се и он код неких врста једе.
Ево предлога јеловника за нарадну недељу, који садржи обиље коренастог поврћа.
Шницла и пире од целера - милина једна!
Понедељак
Доручак: кајгана са салатом од свеже рендане шаргарепе и празилука, интегрални хлеб
Ручак: свињске шницле, пире кромпир и салата од ренданог свежег целера, зелене јабуке и празилука
Вечера: кромпир уваљан у кукурузно брашно и зачин Ц, печен у рерни, салата барена цвекла са белим луком
Прочитајте још: Имате СЛОБОДАН ДАН током дијете? Ево којих пет намирница ће спречити ПРЕЖДЕРАВАЊЕ
Уторак
Доручак: сендвич са путером, пршутом и шаргарепом и паприком исеченом на танке листове, шоља јогурта
Ручак: рижото са гулашом од телећег меса и салата од барене цвекле са белим луком
Вечера: пита са кромпиром и салата од свеже рендане шаргарепе и купуса
Среда
Доручак: пржена јаја са празилуком, интегрални хлеб и шоља јогурта
Ручак: салата од авокада, бареног кромпира, црног лука и парадајза
Вечера: макароне са сиром и салата по избору
Прочитајте још: Осам намирница које ће "појести" килограме
Четвртак
Доручак: палента са сиром
Ручак: пастрмка на жару и салата од ренданог свежег целера, зелене јабуке и празилука
Вечера: сардина са луком и пројара
Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?
Петак
Доручак: барено јаје, интегрални хлеб и свежа шаргарепа и свежа паприка
Ручак: чорба са пилетином и целером и мусака од кромпира
Вечера: барена шаргарепа са белим пилећим месом и парче хлеба
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ