· · Коментари: 0
Избор

А, Б, Ц, Д... Код куповине ауто-гуме потребно је знати шта значе ознаке

​Као што и вама треба ципела која вас не жуља и вашем аутомобилу је потребна одговарајућа обућа

saveti-gume-gudjear-2.jpg
Фото:"Goodyear"

Купујете аутомобилске гуме и једино што вас интересује је одговарајућа димензија, да ли је летња, зимска, универзална и колика јој је цена? А да ли знате шта која ознака на пнеуматику значи ? Јер није свеједно какву ћете гуму купити јер не каже се узалуда да гума главу чува!

Прочитајте још: Не морате да за сваку ситницу идете код мајстора, нешто можете и сами

Али пре тога морате прво знати које су то временске прилике у којима ћете користити гуму, да ли је потребно да купите зимске и летње или ће и универзалне „вршити посао“. Затим морате да будете реални и изаберете гуму која одговара вашем стилу вожње.

Да ли прелазите велике раздаљине? Да ли повремено волите да тестирате могућности свог аутомобила?

Размислите којем произвођачу ћете поверити да вам „обује“ мезимца на четири точка. И наравно са коликим буџетом располажете. Уколико годишње прелазите мало километара, не возите аутомобил по снегу, леду, имате аутомобил мале масе, без много коњских снага јасно је да ћете моћи да одаберете и неку гуму из нижег ценовног сегмента.

Прочитајте још: Монтирање летњих и зимских гума постаје ПРОШЛОСТ

А да би правилно изабрали гуме за аутомобил (мада је наша препорука да верујете произвођачу аутомобила и да, уколико је то могуће користите исте или гуме од истог произвођача које су добијене са новим возилом), потребно је да знате и шта која ознака на гуми „говори“. Ту су нам у помоћ прискочили стручњаци „Гуђера“ уз чију помоћ смо растумачили ознаке.

Дакле шта значе ознаке на бочном зиду гуме?

Слово А означава ширину гуме у милиметрима мерена од једног до другог бочног зида гуме.

Слово Б означава профил гуме односно однос попречног пресека гуме и њене ширине, изражен у процентима. Примера ради, профил гуме од 65 значи да висина бочног зида гуме износи 65 одсто од ширине гум

Слово Ц означава пречник точка изражен у инчима.

Слово Д представља индекс оптерећења, односно показује колика је максимална носивост гуме у килограмима. Индекс оптерећења утиснут је на бочном зиду гуме, одмах десно од пречника.

У упуствима произвођача возила постоји таблица са овим индексним бројевима. Примера ради, гума са индексом оптерећења од 91 може да носи 615 кг терета.

Слово Е представља индекс брзине. Он представља максималну брзину неке гуме када је она прописно напумпана и оптерећена. Индекс брзине је последња словна ознака на бочном зиду гуме, иза бројчане ознаке индекса оптерећења. Гума са индексом брзине В, на пример, има максималну брзину од 240 км/ч.Приликом куповине нове гуме, индекс оптерећења и индекс брзине треба посматрати заједно. Такође, не заборавите да проверите које су препоруке произвођача вашег возила.

Некад је могуће уградити гуме са вишим индексом оптерећења и другачијим индексом брзине у односу на оне који су наведени у произвођачкој документацији возила.

Ипак, увек треба најпре проверити у документацији возила да ли се такве гуме уопште могу уградити на возило.

Слово „П“ или недостатак словне ознаке указује на то да се ради о гуми за путничка возила.

Слово „Р“ означава радијалну гуму. Скоро све нове гуме које се данас производе представљају радијалне гуме.

Ознака и број ЕЦЕ указује да је гума усклађена са стандардима Економске комисије Уједињених нација за Европу (У.Н.Е.Ц.Е.) који се односе на пнеуматике.

Словна ознака „ТWИ“ показује локацију индикатора хабања газећег слоја. Ове индикаторе треба редовно да проверавате како бисте се уверили да на гумама има довољно газећег слоја. У већини земаља ЕУ минимална дебљина газећег слоја износи 1,6 мм.

Датум производње означава четвороцифрени број. Прецизније прва два броја означавају седмицу а друга два годину у којој је гума произведена.

Прочитајте још: Ево како можете значајно да смањите потрошњу горива

Цртеж планине са три врха и пахуљицом у средини означава зимски пнеуматик.Он мора да има и ознаку М+С ( од енглеских речи за блато и снег). Уколико гума има само ова два слова а нема цртеж планинских врхова са пахуљицом ради се о универзалној гуми,која може да се користи и зими али нема све одлике зимских гума. Наша полиција сматра и ове гуме одговарајућима у зимским условима. Ознаке за универзалне гуме се све чежће исписују на бочним зидовима као „универзал“, „ол сизн“ …

Када купујете нове гуме на њима се налази и налепница на којој је наведено какве су карактеристике гуме у односу на потрошњу горива и слично…

Запамтите да гума главу чува!

 

Фото:"Гоодyеар"

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.