Нутрициониста објашњава штетна својства зеленог чаја.
Зелени чај је изузетно здрав - пун је витамина и помаже код варења. Поред многих корисних дејстава на организам, са зеленим чајем многи започињу дан, јер је он здравија варијанта кафе.
Међутим, мало је познато да овај напитак, баш као и кафа, може довести до повећавања нивоа хормона стреса, адреналина и кортизола, што даље доводи до повећања масноће у крвотоку. Али, то није једино негативно дејство овог чаја.
Прочитајте још: ГРЕЈПФРУТ је здрав, али може имати НЕГАТИВНА дејства ако се узима са ОВИМ лековима
Зелени чај је богат танинима - он блокира гвожђе, а такође спречава упијање калцијума из хране.
Нутриционисткиња Светлана Фус каже да постоје ситуације када зелени чај треба избегавати, а то се посебно односи на неке особе.
"Зелени чај је богат антиоксидансима, витаминима Б, минералима, танином и кофеином. Има прочишћавајућу и бактерицидну функцију. Међутим, у неким случајевима зелени чај може бити штетан по здравље. Рецимо, труднице треба да избегавају да пију пуно чаја зеленог чаја јер садржи кофеин и омета апсорпцију фолне кислине. Из истог разлога, не треба га користити ни осбе које болују од глаукома и хипертензије", објашњава нутриционисткиња, и додаје да осим на ниво гвожђа зелени чај утиче негативно и на апсорпцију калцијума и магнезијума.
Фото: Пиксабеј
Како треба пити зелени чај?
Зелени чај не треба пити уз оброке, већ сат времена након јела. Осим тога, танин може иритирати слузницу, због чега овај напитак не би требало да пију они који пате од чирева или болести дванаестопалачног црева.
Дневни унос овог чаја је три до четири шоље дневно, односно не више од једног литра у току дана. Такође, није препоручљиво да додајете шећер у зелени чај, као ни узимање слаткиша док пијете овај напитак.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ