Понекад нема ништа боље од уживања у чаши доброг вина…
Али шта је са полифенолима? Вероватно сте већ негде чули за овај израз који се најчешће повезује с винима, чајевима, незрелим воћем и осталим (помало горким) намирницама и напицима. Али шта су заправо полифеноли?
То су фенолни спојеви које можете пронаћи у одређеним биљкама и алгама, а стварају суви, горак укус у нашим устима. У историји су се користили за сушење животињских крзна, а данас су ипак најпознатији због учинка који имају на храну и пиће.
Прочитајте још: РЕЦЕПТ ЗА САНГРИЈУ: Популарно пиће које ће бити главни хит летњих дружења
Када се полифеноли нађу у вашим устима, спајају се с протеинима у пљувачкој и спрјечавају их да обављају своју функцију – одржавају ваша уста "подмазаним" како бисте лакше гутали храну коју конзумирате.
Намирнице које ће изазвати овај "суви" осећај у вашим устима су вино, одређени чајеви, кафа, грејп, бобичасто воће, тамна чоколада, грожђе и зелене банане.
Прочитајте још: ТРАДИЦИОНАЛНО СРПСКО ПИЋЕ НА КРСНИМ СЛАВАМА: Кувана ракија, шумадијски чај или само "врућа"
Међутим, када се правилно балансирају полифеноли могу потпуно обогатити ваше оброке.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ