Oglas
· · Komentari: 0

STRUČNJAK UPOZORAVA: Stvari koje nikada ne bi trebalo da radite leti

Kupanje u bazenu, ispijanje sokova od pomorandže, limuna, limete... Sve ovo čini jedan zabavni letnji dan, ali znate li da upravo ove stvari mogu da vam donesu i nekoliko problema? Dermatolog objašnjava kako mogu da ugroze zdravlje vaše kože, kao i kako da sprečite da vam zbog ovih grešaka letnji odmor bude pokvaren.

1719910452_1464bd3484d6c6a56ac77c154112e505b2491410.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Kada je vreme toplo, verovatno se radujete odlasku na bazen, ispijanju napitaka od citrusnog voća, možda vam je i drago što nećete morati da sušite kosu fenom pre spavanja, jer će se od toplote svakako osušiti... Ipak, ove česte letnje navike mogu da vam prouzrokuju neželjene posledice, prema dermatologu Linzi Zubricki:

Bosonogo hodanje oko bazena

"Videla sam mnogo slučajeva atletskog stopala na ljudima koji celo leto šetaju bosonogi pored bazena", rekla je Zubricki na svom TikTok profilu.

Objašnjava da vlažna okruženja kao što su bazeni, javni tuševi, saune apsolutno mogu da sadrže gljivice na tlu, koje je veoma lako pokupiti. Ona preporučuje da nosite papuče ili japanke kada god ulazite i izlazite iz bazena, kako biste umanjili šanse da dobijete infekciju na stopalima. Ovo takođe potvrđuje nedavno istraživanje sprovedeno u Poljskoj, koje je pokazalo da su plivači izloženi velikom riziku od gljivičnih infekcija.

@dermguru #greenscreen im the dry one in the shade with hairy legs and flip flops 👋 #dermguru #thingsiwouldneverdo #dermtok #warts #phytophotodermatitis #athletesfoot #footfungus ♬ Inspector Ratchet - Ty Simon

Citrusi na suncu

Samo konzumiranje citrusa nije štetno, jer su korisni za hidrataciju i zdravlje organizma, ali predstavljaju rizik ako dođu u kontakt sa kosom i površinom kože.

Agrumi mogu da stupe u reakciju sa UV svetlošću, što dovodi do fototoksične reakcije zvane fitofotodermatitis. Ovo je teška reakcija koja može dovesti do iritacije i plikova na bilo kom mestu gde je citrusni sok dodirnuo kožu. Nakon što plikovi nestanu, često ostaju fleke (hiperpigmentacija) koje mogu trajati mesecima.

Što se tiče kose, kombinacija kiselina u voću i UV zdraci mogu možda dovesto po posvetljenja dlake, ali je veća verovatnoća da će kosa samo biti oštećena i suva. Zato je najbolje da, ako prospete citrusni sok po sebi, što pre odete u vodu i isperete ga.

(RT)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas