Nova studija pokazala je da kelj i ostalo zeljasto povrće podmlađuje mozak i do 11 godina
U nedavnom istraživanju, pokazano je da su stariji ljudi koji makar jednom dnevno jedu lisnato i zeljasto povrće imali bolje rezultate na testovima memorije od ljudi koji su retko ili nikada konzumirali ove namirnice.
Pročitajte još: Probajte ČAROBNI PRAH koji je deset puta bolji od zelenog čaja
Nakon pet godina istraživanja, pokazano je da zeljasto povrće podmlađuje mozak, u proseku za 11 godina.
- Zvuči skoro neverovatno, ali konzumacija ovih namirnica utiče na bolje kognitivne sposobnosti, a sve zahvaljujući nutrijentima koji utiču na zaštitu mozga - rekla je Marta Moris, autorka studije.
Istraživači su otkrili da zeljasto povrće sadrži brojne nutrijente koji utiču na sprečavanje starosti mozga, poput vitamina E, beta-karotena, vitamina K i drugih sastojaka. Uz to, naučnici smatraju da isti ovi nutrijenti sprečavaju zapaljenja i oboljenja mozga.
Takođe, u studiji je naglašeno da konzumacija zeljastog povrća ima dugoročne, ali i trenutne benefite po zdravlje, tako da nije kasno ni sada da počnete da jedete veću količinu ovih namirnica.
U lisnato povrće ubrajaju se: artičoka, blitva, enotera, komorač, matovilac, praziluk, rabarbara, radić, salata zelena, salata endivija i spanać.
Pročitajte još: Imaju više GVOŽĐA od mesa, a jeftiniji su!
U kupusnjače odnosno zeljasto povrće ubrajaju se: brokoli, karfiol, kelj glavičar, kelj lišćar (raštan), kelj pupčar i kupus.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU