Vitamin U je termin uveden ranih 1950-ih za identifikaciju jedinjenja u soku od kupusa.
Uprkos svom imenu, vitamin U nije pravi vitamin, već derivat aminokiseline metionin.
Vitamin U je dostupan ne samo kao dodatak, već se i prirodno nalazi u raznim namirnicama, posebno u povrću kao što su kupus, brokoli, repa, kelj, spanać, paradajz, šargarepa...
Prednosti i upotreba
O vitaminu U se najčešće govori kada se priča o čir na želucu, varenju, jačanju imuniteta, zaštiti od alergija na hranu i ubrzavanju zarastanja rana. Međutim, istraživanja su ograničena. Samo nekoliko ovih prednosti trenutno je podržano naukom, piše Healthline.
Bitno je naglasiti da je ovaj vitamin nestabilan na visokoj temperaturi, zbog čega termička obrada hrane dovodi do njegove razgradnje.
Ipak, o ovom vitaminu još uvek se malo zna, a naučnici još nisu otkrili koji simptomi bi bili uzrokovani nedostatkom vitamina U.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU