Oglas
· · Komentari: 0

Opada vam kosa? Proverite da li vam nedostaju sledeći vitamini

Nekada je uzrok opadanja kose nedostatak vitamina

1722508196_shutterstock_2438484935.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Nedostaci vitamina mogu imati mnogo neprijatnih efekata na telo, uključujući i opadanje kose.

- Telu je potrebno mnogo različitih hranljivih materija da bi "napravilo" kosu - kaže Stefani Djun, nutricionista za Everyday Health.

Vitamin D, vitamin B12, biotin (vitamin B), gvožđe, folna kiselina (folat), vitamin C ili cink su vodeći kada je u pitanju rast, ali i opadanje kose. Takođe, veliki uticaj ima i genetika, kao i stres, porođaj, hormonska neravnoteža i razna imunološka stanja.

Vitamin D

Vitamin D je moćno protivupalno sredstvo za ceo sistem. Ovo je još jedan hranljivi sastojak gde hronična niska količina može dovesti do gubitka kose. Ključan je za podršku i ishranu zdravih folikula kose. Nedostatak može dovesti do opadanja ili rasta tanje kose. Simptomi nedostatka vitamina D uključuju promene raspoloženja, umor, bolove u kostima i zglobovima, gubitak kostiju i slabost mišića ili grčeve.

Gvožđe

Gvožđe je mineral koji je esencijalna komponenta hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji isporučuje kiseonik iz pluća u tkiva vašeg tela - uključujući kosu. Vaše telo će uvek dati prioritet osnovnim funkcijama, kao što su disanje i kretanje mišića, u odnosu na kosu koja raste.

Biotin

Ovaj vitamin B naći ćete u mnogim dodacima za kosu jer je uključen u proizvodnju keratina, proteina koji čini kosu. Nedostatak biotina može dovesti i do osipa na koži, lomljivih noktiju, ali i gubitka kose.

Folna kiselina (folat) i vitamin B12

Folna kiselina i B12 su dva vitamina B koja podržavaju zdravlje folikula dlake. Oba su uključena u proizvodnju nukleinskih kiselina, velikih molekula koji igraju ulogu u procesu izgradnje proteina, a protein je ključan za rast kose.

Cink

Cink je mineral koji igra ulogu u stotinama telesnih funkcija. Jedna od ključnih funkcija je pomaganje vašem telu da metabolizira druge hranljive materije, uključujući i one koji podržavaju zdravlje kose.

Vitamin C

Vitamin C podržava zdravlje kose pomažući vam da apsorbujete gvožđe iz hrane. Ako vam nedostaje gvožđa ili uzimate suplemente gvožđa, morate osigurati da dobijate adekvatan vitamin C.

BONUS VIDEO


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas