Kada se priča o kilogramima, uglavnom se sve svodi na priču kako smršati, koja je najbolja dijeta i slično.
Postoji veliki broj ljudi koji muči muku sa potpuno drugim problemom - kako se ugojiti?
Razlozi zbog kojih je neko mršav su brojni. Nekad su u pitanju geni, nekad metabolizam, a ponekad i stres usled problema, operacije...
Pročitajte još: Napravite DOMAĆE JABUKOVO SIRĆE, jer najbolje pomaže kod OVIH zdravstvenih problema (RECEPT)
Ukoliko se i vi pitate kako da se ugojite na zdrav način, predstavljamo vam pet praktičnih saveta kako da na prirodan način dobijete kilograme.
Foto: Piksabej
1. Jedite češće
Tri glavna obroka upotpunite s nekoliko međuobroka, a zadnji međuobrok treba biti posle večere. Stručnjaci preporučuju da bi bilo nabolje da svakog dana hranu rasporedite na 6 obroka po 500 kalorija.
2. Birajte zdrave namirnice
Uvek birajte hranu bogatu nutrijentima poput voća (smokve, grožđe, banane, avokado) i povrća. Češće konzumirajte povrće kao što je krompir, bundeva, grašak, pasulj. Voće i povrće neizostavni su na jelovniku zbog obilja vitamina i minerala, prehrambenih vlakana i antioksidanasa, koji čuvaju zdravlje, a ujedno pomažu uspostavljanju ravnoteže u organizmu.
Uz svaki obrok konzumirajte hleb od celovitog brašna s više vrsta semenki (lan, golica, čija semenke). Obogatite jelovnik s više zdravih semenki i hranom koja sadrži obilje omega-3 masnih kiselina koje čuvaju vaše srce i krvne sudove.
Dobar izbor za doručak su ugljeni hidrati poput žitarica u kombinaciji sa semenkama, medom, orašastim plodovima i suvim voćem. Možete da napravite energetske pločice – mešavinu suvog voća, semenki i orašastog voća utisnite u kalup i stavite u frižider da se stvrdne. Potom isecite na pločice, koje ćete uvek imati uz sebe.
Na vašem jelovniku treba da se nađe i puter od kikirikija (1 supena kašika sadrži 100 kcal) i domaći mlečni proizvodi, poput jogurta i sira. Uz doručak popijte čašu prirodnog voćnog soka ili punomasnog domaćeg mleka - to će vam doneti dodatnih 120 do 150 kcal.
Međuobroci i hrana bogata prirodnim masnoćama i šećerima su ključ zdravog gojenja
3. Koristite zdrave masnoće
Jela uvek obogaćujte zdravim masnoćama, poput kokosovog ili maslinovog ulja, koje možete dodati u smutije, povrće, testeninu ili salatu s nekim punomasnim sirom. Kokosovo ulje izvrstan je izbor za prženje jer se na visokim temperaturama ne menja njegov sastav.
4. Počastite se zdravim grickalicama
Domaća pita sa višnjama, voćna salata, čokolade s većim postotkom kakaa, kolača s orašastim i sušenim voćem, keks sa zobenim pahuljicama su poslastice u kojima treba da uživate bez ustezanja. Za međuobroke birajte orašasto i sušeno voće (lešnike, bademe, oraščiće, orahe, kikiriki, grožđice, sušene brusnice) koje je visoko kalorično.
Prednost dajte egzotičnom voću (avokado, mango, papaja, banane) koje može da vas zasiti, a pored toga obiluje i prirodnim šećerom, te zdravim masnoćama.
5. Smuti kao neophodna dopuna
Osim standardnih obroka konzumirajte i one tečne, poput voćnih smutija i šejkova, te ih obogatite, na primer, lanenim semenkama (obiluju topivim vlaknima, te sadrže važan antioksidans lignin).
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU